22. septembar 2023 11:08

Iran na godišnjicu rata prikazao dron sa najdužim dometom na svetu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

TEHERAN - Iran je danas, na godišnjicu početka nekadašnjeg rata sa Irakom, prikazao svoju vojnu opremu uključujući i "dron sa najdužim dometom na svetu“ zajedno sa balističkim i hipersoničnim projektilima, izvestili su iranski državni mediji.

Saopšteno je da je dron „prvi put predstavljen javnosti “ na paradi, koja je prenošena uživo, i da su prikazani i dronovi Mohadžer, Šahed i Araš.

Islamska Republika je prošlog meseca saopštila da je napravila napredni dron pod nazivom Mohadžer-10 sa poboljšanim dometom i trajanjem leta, kao i većim nosivim teretom, prenosi Rojters.
Service Photo Gallery

Ova bespilotna letelica ima operativni domet od 2.000 kilometara i može da leti do 24 sata, preneli su državni mediji, dodajući da bi njegova nosivost mogla da dostigne 300 kilograma, što je duplo veći kapacitet od drona Mohadžer-6.

Američki zvaničnici optužili su Iran da je, između ostalih bespilotnih letelica, Rusiji isporučio bespilotne letelice Mohadžer-6 za njen rat protiv Ukrajine, a Teheran je negirao ove tvrdnje.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi na paradi u glavnom gradu Teheranu poručio je danas da iranske „snage garantuju bezbednost u regionu i Persijskom zalivu.

On je dodao da to može biti "dobar primer u regionu da je otpor način današnjice".

"Ono što odvraća neprijatelja nije pokornost i kolebanje, već otpor", saopštio je Raisi.

SAD su u utorak uvele nove sankcije zbog razvoja bespilotnih letelica i vojnih aviona u Teheranu, ciljajući više ljudi i entiteta u Iranu, Rusiji, Kini i Turskoj, prenosi Rojters

Iransko-irački rat je počeo 22. septembra 1980. kada su snage tadašnjeg iračkog predsednika Sadama Huseina izvršile invaziju na Iran i trajao je do 1988. godine,a imao je razorne ekonomske posledice i najmanje pola miliona žrtava,navodi britanska agencija.