27. septembar 2023 08:04

Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put: Suprotstaviti se lažnim vestima

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

ŠANGAJ - Druga konferencija Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put (BREIP) i Šangajska konferencija preduzetnika 2023. u okviru Inicijative Pojas i put, pod nazivom "Visoko-kvalitetan razvoj", otvorena je danas u Šangaju, a učesnici su poručili da je u današnje vreme najvažnije širiti prave informacije i suprotstaviti se lažnim vestima.

Takođe primljeno je 14 novih članova iz desetak zemalja iz raznih delova sveta.

Na otvaranju konferencije, čiji je domaćin kineska novinska agencija Sinhua, istaknuto je da nove veze i komunikacija mogu da ubrzaju saradnju u okviru Inicijative Pojas i put (BRI) i podstaknu ekonomski razvoj, ali da je zato važno da mediji i poslovne asocijacije šire prave informacije.

Intext service Video

Učesnici su istakli da je Kina odavno vodeća ekonomska sila i da treba zajedno sa svojim partnerima više pažnje da posveti informacijama u javnosti koje se tiču saradnje u okviru BRI.

Naglašeno je i da su zapadni mediji po tom pitanju i dalje dominantni i da im se tačnim informacijama treba suprostaviti i da upravo tome i služi platforma BREIP.

Husein Askari iz Instituta BRI u Švedskoj je rekao Tanjugu da se bave promocijom saradnje između Švedske i Kine, kao i Evrope i Kine, ali i sa trećim zemljama, i naglasio da komunikacija i saradnja mogu da reše mnoge probleme.

"Ova saradnja je veoma jedinstvena jer okuplja medijske eksperte, preduzetnike, ali i akademike. Potrebna je veoma precizna informacija o projektima BRI", naveo je on i dodao da objektivne informacije o tome ne možemo da dobijemo od zapadnih medija.

Intext service Video

Kaže da progres saradnje u okviru BRI može da doprinese razvoju zemalja članica koje su sa svih kontinenata.

Askari je predložio da se ogranak za BRI formira na evropskom nivou.

"Ova platforma, sa druge strane, pruža veoma objektivne informacije o Pojasu i putu i saradnji Kine sa svim tim zemljama. Predložio sam zato da pojačamo koordinaciju, da imamo predstavnike sa raznih kontinenata i bliže da sarađujemo, kako bismo delili informacije, širili znanje i vesti i pomagali jedni drugima na dnevnom nivou. Na primer, kada neko uradi neko istraživanje, treba da ga podeli sa drugima, što može dosta da bude veliki doprinos", naglasio je on.

Direktor BRI inicijative u Šri Lanki Jaširu Ranaraja je rekao Tanjugu da je BREIP snažna platforma koja toj organizaciji pomaže da razume različite perspektive različitih regiona, kroz vesti i informacije.

To je istraživačka platforma, dodao je Ranaraja.

Intext service Video

Važno je da se borimo protiv lažnih vesti, poručio je on.

Andi Jin Dejli iz Asia Pacific Daly iz Hog Konga je rekao Tanjugu da je BREIP okupljanje velika prilika za sve učesnike da podele informacije i svoja iskustva i promovišu inicijativu Pojas i put.

Uveren je da je saradnja u okviru BRI na korist svim zemljama partnerima.

Ikena Mba Emewu iz Nigerije, glavni urednik Afri Čajna media centra podseća da je inicijativa Pojas i put stara već 10 godina i da je BREIP platforma za deljenje ekonomskih mogućnosti.

Kako je rekao za Tanjug, veliki izazov je kako se izboriti sa tolikim brojem informacija protv Kine i kineskih investitora u raznim delovima sveta.

Intext service Video

Naveo je da se govori o prezaduženosti Nigerije prema Kini zbog dva velika projekata za izgradnju hidrocentrala koje finansira Kina, kao i da je Nigerija upala u "smrtonosnu zamku" Kine.

Emewu je poručio da svaku lažnu vest treba opovrgnuti.

"Ne možeš biti na svetskoj pozornici i da se zatvoriš u sebe i ne govoriš. Kina je odavno na globalnoj sceni i zato je važno da bude otvorena", naveo je on.

Predsedavajući Poljske asocijacije medija Marek Traczyk je naveo da se upravo za vreme pandemije kovida najbolje video značaj saradnje u okviru BRI.

"Mi smo tada shvatili da samo svi zajedno braća i da živimo pod istim krovom, u istoj kući, nije bitno koliko smo udaljeni u kilometrima", rekao je on za Tanjug.

Intext service Video

Kaže da je rat u Ukrajini, sa druge strane, pokazao da je naša zajednička kuća podeljena i da su "braća podeljena".

Ističe da je BRI način da se pozovu zemlje da učestvuju u projektu za unapređenje saradnje, ne samo u oblasti biznisa, već i u kada je reč o politici i kulturi.

"Jedino rešenje za postizanje mira je kroz saradnju i solidarnost između nacija. Jer, ako to nemamo, vidimo šta se dešava sa Ukrajinom i Rusijom. Zato mi pokušavamo da kažemo da želimo da radimo zajedno", rekao je on.

Prema njegovim rečima, kada je počeo rat, privrednici koji su bili zainteresovani za saradnju sa Kinom imali su puno problema u transportu.

Inicijativa Pojas i put je i predlog kako na miran način dostići mir u svetu, poručio je Marek.

BREIP je osnovala kineska novinska agencija Sinhua u junu 2019. godine i do sada se pridružilo 56 renomiranih svetskih agencija, među kojima je i novinska agencija Tanjug iz Srbije, kao i informacioni servis i organizacije, istraživački instituti i poslovne asocijacije iz 37 zemalja.

Učesnici platforme imaju za cilj da promovišu globalnu ekonomsku informacionu povezanost, zajedno sa Sinhuom, kroz bilateralnu i multilateralnu razmenu informacija i poslovnu saradnju.

Prva konferencija BREIP održana je 2019. godine.

Otkada je predložena globalna kineska inicijativa Pojas i put (BRI) 2013. godine, postala je dobro prihvaćena platforma za saradnju širom sveta.

Među učesnicima inicijative postignut je konsenzus da se poboljša povezanost između zemalja na tzv. Novom putu svile i da se ostvari saradnja na nivou ekonomskih informacija.

Zbog toga su se poznate međunarodne novinske agencije, ali i agencije za informacione usluge, instituti i poslovna udruženja iz Azije, Evrope, Afrike, Latinske Amerike i Okeanije pridružile BPEIP kao osnivači.

Da bi se olakšala razmena informacija i komunikacija u okviru BREIP, novinska agencija Sinhua je napravila BRInfo platformu za deljenje informacija, kao pomoć u razmeni informacija i poslovnoj saradnji članica BREIP.

Reč je o informacijama o BRI investicijama, trgovini, industrijama, projektima, kompanijama i rezultatima istraživanja.

Inicijativa Pojas i put, globalni infrastrukturni i investicioni program, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping, kada je najavio u svom govoru 2013. godine u Astani u Kazahstanu i vredne investicije širom sveta, obeležava ove godine svoju desetu godišnjicu.

U početku su bile najavljene investicije u infrastrukturne projekte na tzv. Novom putu svile u vrednosti oko 500 miliijardi dolara, dok se sada prema nekim procenama, iako nema zvaničnih podataka, govori da su u pitanju projekti vredni i do četiri biliona dolara, u oko 150 zemalja sveta.