30. septembar 2023 10:16

Ukrajina bila domaćin međunarodne konferencije o odbrambenoj industriji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

KIJEV - Ukrajina je u petak bila domaćin međunarodne konferencije o odbrambenoj industriji u sklopu vladinih napora da poveća proizvodnju oružja u zemlji kako bi odbila ruski napad i smanjila spoljnu zavisnost od isporuke oružja, javili su danas svetski mediji.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, govoreći na otvaranju Međunarodnog foruma odbrambene industrije, rekao da se oko 250 odbrambenih kompanija iz više od 30 zemalja okupilo u Kijevu, preneo je AP.

Događaju su prisustvovali i ministri odbrane i predstavnici nekoliko zemalja.

"Samo herojstvo ne može presretati projektile. Ukrajini su potrebne mogućnosti, visok kvalitet, velika količina i brzina. Nema odbrane bez industrije“, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je govorio putem video veze na forumu, dan nakon posete Kijevu.

Stoltenberg je priznao da su mnogi saveznici značajno iscrpli svoje zalihe naoružanja kako bi podržali Ukrajinu.

"To je bila prava stvar, ali sada moramo da povećamo proizvodnju, kako da bismo zadovoljili potrebe Ukrajine, tako i da bismo osigurali politiku odvraćanja", rekao je on.

Zelenski je otkrio detalje svog nedavnog putovanja u Vašington, gde se dogovorio sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o uspostavljanju novog industrijskog ekosistema koji će ojačati i Ukrajinu i sve partnere.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak rekao je da će uskoro biti održan sastanak sa predstavnicima SAD "kako bi se utvrdila mapa puta saradnje sa partnerima oko lokalizacije proizvodnje, posebno u Ukrajini".

Tokom foruma, Zelenski je najavio stvaranje Alijanse odbrambene industrije i dodao da je 13 odbrambenih kompanija već potpisalo odgovarajuću deklaraciju.