6. oktobar 2023 12:40

Filipini: Pretnja bombom, zbog koje je 42 aerodroma bilo u pripravnosti, bila je lažna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filipini: Pretnja bombom, zbog koje je 42 aerodroma bilo u pripravnosti, bila je lažna

Foto: Shutterstock.com/Gay Del Rosario, ilustracija

MANILA - Anonimna pretnja bombom zbog koje su Filipini sve svoje komercijalne aerodrome stavili u stanje pojačane pripravnosti "najverovatnije je bila lažna", izjavio je danas načelnik vazduhoplovne policije Džek Vanki.

Vlasti su naredile da 42 aerodroma širom zemlje podignu nivo bezbednosti nakon primanja anonimne pretnje putem elektornske pošte da bi avioni koji lete iz Manile na nekoliko turističkih destinacija mogli da eksplodiraju, preneo je Rojters.

Uprkos upozorenju, glavni međunarodni aerodrom u zemlji u Manili i dve najveće aviokompanije su poslovale normalno, a ministar saobraćaja Haime Bautista je rekao da nije bilo kašnjenja letova.

Na aerodromskim terminalima u Manili bile su raspoređene dodatne policijske patrole kao deo "neposrednih pojačanih bezbednosnih mera", saopštili su zvaničnici.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAAP) saopštila je da su aerodromi izdali naredbu da se pojača obezbeđenje posle pretnje koja je stigla u sredu, ali je obelodanjena medijima danas.

Pretnje poslate mejlom odnosile su se na letove za Cebu, Bikol, Davao i Palavan.

U mejlu se nije pominjala reč bomba, ali je navedeno da će "avion eksplodirati" na međunarodnom aerodromu u Manili i da paze.

Načelnik vazduhoplovne policije Džek Vanki potvrdio je da je pretnja poslata u sredu oko 8.00 sati, ali je dodao da je bio skeptičan.