15. oktobar 2023 10:42

Diplomata Đukić: Izrael je pred jako velikim izazovom

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata Srećko Đukić istakao je danas da je Izrael pred velikim izazovom, i da zbog toga odlaže intervenciju u oblasti Gaze i pomera je, a da premijer Izraela Benjamin Netanijahu neće ići u osvetnički rat.

"Netanijahu će slušati glavne saveznike i to će ga zadržati da ne ode u osvetnički rat. On je pod kontrolom i svestan je da ga nakon rata očekuje žestoka politička sudbina. Platiće račun za neopreznost Izraela povodom napada Hamasa", rekao je Đukić za Tanjug.

Kako je ocenio, na Bliskom istoku je došlo do radikalizacije politike Palestinaca.
Intext service Video

"Nekadašnji predsednik Palestine Jaser Arafat karijeru je započeo kao terorista. On je napravio iskorak od terorizma ka mirovnjaku. Morao je da ubedi svet da se on za svoj politički cilj neće boriti terorističkim sredstvima. Palestina mora da shvati da ih sa radikalnim pristupom niko neće prihvatiti", naglasio je Đukić.

Istakao je da su određeni ljudi imali viziju rešenja sukoba Izraela i Palestine, ali da su prevladali radikalni elementi.

"Nije Izraelu problem Palestina. Treba imati u vidu da se u tom regionu nalazi Iran koji svakim danom postaje sve jači. SAD su napravile dobar potez prebacivanjem nosača aviona, što je uverljiva sila koja može da kontroliše region da ne dođe do eskalacije", rekao je Đukić.

On smatra da Iran ne želi da uđe u ovaj sukob.

"Iran je jedna od ranjivijih zemalja na Bliskom istoku. Oni igraju dosta delikatno igru. Predstoji im reformacija agresivne spoljne politike", kazao je Đukić.