18. oktobar 2023 20:44

Džim Džordan izgubio i u drugom krugu glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma SAD

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Alex Brandon

VAŠINGTON - Kongresmen iz Ohaja Džim Džordan izgubio je i u drugom krugu glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je danas osvojio 199 glasova, što je manje nego juče kada je za njega glasalo 200 kongresmena od potrebnih 217, prenosi CNN.

Service Photo Gallery

Čak 22 republikanca su glasala protiv njega, dok su sve demokrate i pojedini republikanci glasali za kandidata Demokratske stranke, Hakima Džefrisa.

U Predstavničkom domu sedi 221 republikanski kongresmen i 212 demokrata.

Džordan je drugi kandidat republikanaca koji pokušava da zameni Kevina Makartija, koga je 3. oktobra zbacilo osam konzervativaca, koji su se pridružili ujedinjenim demokratama da bi ga smenili.

Kako navodi Blumberg, drugo glasanje pokazalo je da je Džordanova podrška opala, a njegov stil konfrontacije od napravio mnogo neprijatelja unutar sopstvene stranke.

Međutim, on još ima mogućnosti, u šta spada i podrška bivšeg predsednika Donalda Trampa i istaknutih desničarskih medijskih ličnosti,

Prvobitni kandidat Stiv Skaliz, povukao se kada nije mogao da dobije dovoljnu podršku republikanaca.

Liderska pozicija je upražnjena više od dve nedelje i Predstavnički dom nije u mogućnosti da obavlja bilo kakav posao, uključujući odlučivanje o pomoći Izraelu u njegovom ratu sa Hamasom ili mere finansiranja kako bi se izbegla blokada američke vlade sredinom novembra.

Džordan može da neograničeno ostane kandidat stranke za predsedavajućeg tog tela.

Makartiju je trebalo 15 krugova glasanja u januaru da dobije funkciju.