20. oktobar 2023 10:43

Kina: Pentagonov izveštaj o nuklearnom oružju ignoriše činjenice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina: Pentagonov izveštaj o nuklearnom oružju ignoriše činjenice

Foto: shutterstock.com/Austin Nooe, ilustracija

PEKING - Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je izveštaj američkog Pentagona, u kojem se navodi da će Kina do 2030. godine verovatno imati više od 1.000 nuklearnih bojevih glava, pun predrasuda i ingoriše činjenice.

"Izveštaj Sjedinjenih Država, kao i prethodni slični izveštaji, ignoriše činjenice, pun je predrasuda i širi teoriju o pretnji koju predstavlja Kina", rekla je portparolka ministarstva Mao Ning na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Ona je dodala da se Kina čvrsto pridržava nuklearne strategije samoodbrane i da je uvek održavala nuklearne snage na najnižem nivou potrebnom za nacionalnu bezbednost.

"Nemamo nameru da se upuštamo u trku u nuklearnom naoružanju sa bilo kojom zemljom. Sve dok neka zemlja ne bude upotrebila ili zapretila upotrebom nuklearnog oružja protiv Kine, neće biti ugrožena kineskim nuklearnim oružjem", poručila je Mao.

U izveštaju Pentagona koji je objavljen juče navodi se da Kina premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava svoj arsenal nuklearnog oružja i "gotovo sigurno" uči lekcije iz ruskog rata u Ukrajini o tome kako bi mogao da izgleda sukob oko Tajvana.

U dokumentu se upozorava da Kina možda teži novom interkontinentalnom raketnom sistemu koristeći konvencionalno oružje koje bi, ako bude postavljeno, omogućilo Pekingu "da zapreti konvencionalnim udarima protiv ciljeva u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, na Havajima i na Aljasci".

Dodaje se da Kina pojačava vojni, diplomatski i ekonomski pritisak, ne samo na Tajvan, već i na svoje regionalne susede kako bi se suprotstavila onome što vidi kao napore SAD da obuzda njen uspon.

Izveštaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava svoje nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali američki zvaničnici.