12. novembar 2023 12:05

Francuska izdvaja milijardu evra do 2030. godine za istraživanja topljenja lednika

Izvor: TANJUG

Foto: , Pool via AP/Yoan Valat

PARIZ - Francuska će izdvojiti milijardu evra za istraživanja do 2030. godine da se spreči topljenje lednika, usred sve veće zabrinutosti zbog te pojave, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je na samitu o klimi u Parizu, pozvao na moratorijum na eksploataciju morskog dna u polarnim regionima, a koji su do sada potpisale Velika Britanija, Kanada, Brazil i još 19 zemalja, preneo je "Gardijan".

Makron je rekao da topljenje lednika predstavlja pretnju koja je već prisutna, ubrzava se i preti milionima ljudi višestrukim direktnim i indirektnim posledicama.
Service Photo Gallery

Makron je u petak u Parizu sazvao sastanak šefova država zemalja sa polarnom teritorijom ili koje imaju glečere, kao i vodećih naučnika pred klimatski samit COP28 u Dubaiju krajem ovoga meseca.

Stručnjaci su rekli na tom sastanku da temperature na Arktiku rastu četiri puta brže od globalnog proseka, kao i da će polovina od 200.000 glečera na svetu nestati do kraja veka.

Naučnici su naveli i da se porast nivoa mora udvostručio u poslednje dve decenije.

Francuska, koja ima glečere u svojim alpskim departmanima i teritoriju i naučnu bazu na Antarktiku, preuzela je vodeću ulogu u nastojanju da se postigne dogovor o borbi protiv klimatskih promena na ovogodišnjem klimatskom samitu Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju, koji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima počinje krajem meseca.

Naučnici upozoravaju da su toplotni talasi na oba pola Zemlje, koji su prvi put zabeleženi prošle godine, postali redovna pojava.

Ova godina je već najtoplija ikada zabeležena i verovatno najtoplija u poslednjih 100.000 godina, saopštili su naučnici.