13. novembar 2023 15:32

Evropski političari čestitali Kameronu povratak na međunarodnu političku scenu

Izvor: TANJUG

Foto: PA via AP/Maja Smiejkowska

LONDON - Brojni evropski lideri pozdravili su povratak bivšeg britanskog premijera na međunarodnu političku scenu, a nakon što ga je aktuelni premijer Riši Sunak imenovao za novog ministra spoljnih poslova.

"Dobro došao nazad, Dejvide Kamerone", poručio je premijer Holandije Mark Rute svom nekadašnjem kolegi iz Evropskog saveta sa kojim je delio slične stavove o slobodnoj trgovini i liberalnoj ekonomiji, prenosi portal Politiko.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok čestitala je Kameronu na imenovanju za ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

"Čestitam vam dragi Dejvide Kamerone. Radujem se što ću raditi sa vama u okviru bliskih partnerskih odnosa između naših zemalja - unutar NATO, G7 i u kontekstu odnosa EU i Velike Britanije koji su sada važniji nego ikad", rekla je Berbokova.

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski takođe je izrazio najbolje želje Kameronu.

"Čestitam Dejvidu Kameronu na imenovanju za ministra spoljnih poslova. Radujemo se daljem razvoju odnosa Češke i Ujedinjenog Kraljevstva i zajedničkoj odbrani istočnog krila", rekao je Lipavski.

Čestitke je uputio i estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna.

"Čestitam novom ministru spoljnih poslova Dejvidu Kameronu. Radujemo se saradnji sa vama", poručio je Cakna.

U rekonstrukciji svog kabnieta premijer Sunak je izbacio iz tima kontroverznu ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman, nakon nesuglasica sa policijom oko pro-palestinskih demonstracija u Londonu i zamenio je dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.

Kameron će preuzeti Kleverlijevu funkciju, jednu od najznačajnijih u vladi, u vreme pojačanih tenzija širom sveta i ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, navodi Bi-Bi-Si.

Poslanici opozicije već su kritikovali njegovu ulogu u kontroverzi oko lobiranja Grinsila, kao i činjenicu da neće moći da istražuju novog ministra spoljnih poslova u Donjem domu parlamenta, a ni evroskeptični torijevski poslanici baš se ne raduju povratku Kamerona.

Ipak, on nosi nesumnjivu političku težinu i iako je čak četvrti britanski ministar spoljnih poslova za četiri godine, dobro je poznat na međunarodnoj sceni.