17. novembar 2023 15:47

Ruska ambasada u Bernu: Švajcarska pokazala da je njena neutralnost stvar prošlosti

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Evgenia Parajanian

BERN - Odluka Švajcarske da se pridruži grupi zemalja koje pozivaju na otvaranje tribunala protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini pokazuje da je neutralnost te zemlje stvar prošlosti, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu ruske ambasade u Bernu.

Dan ranije, Švajcarska je saopštila da se pridružila grupi zemalja koje se zalažu za stvaranje specijalnog tribunala u Hagu da procesuira Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, prenela je RIA Novosti.

"Ovaj korak smatramo još jednom potvrdom da je švajcarska neutralnost postala istorija. Postoji pristrasan pristup i ad hok diplomatija, koja lako žonglira svojim 'principima' u zavisnosti od političke situacije", navodi se u dokumentu ruske ambasade.

Ambasada dodaje da je sa takvim stavom "neshvatljivo" kako je Švajcarska bilo kome može da ponudi posredovanje, zastupanje interesa ili druge "dobre usluge".

"Gde je bila švajcarska diplomatija sa svojim idejama 'pozivanja na odgovornost' i organizovanja međunarodnih tribunala, kada je američke oružane snage dva puta nekažnjeno porazile Irak, ubivši desetine hiljada civila? Ili tokom NATO bombardovanja gradova u Jugoslaviji (1999)? Ili kada je međunarodna koalicija bombardovala Libiju (2011), zakopavši pod ruševinama upravo civilno stanovništvo koje je trebalo da bude zaštićeno u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1973?", upitala je ruska ambasada.

Kako je istaknuto, Švajcarska ima pravo da odlučuje o promeni svog statusa i sopstvenom tumačenju neutralnosti, ali se ne treba čuditi kada druge zemlje konačno prestanu da ozbiljno shvataju takvu "neutralnost".

"Švajcarska Konfederacija je bila jedna od prvih koja je priznala suverenitet Kosova 2008. godine, iako je proglašena tek odlukom lokalnog parlamenta. Međutim, to ni na koji način nije uticalo na druge slične slučajeve: na suverenu volju stanovnika Krima i Donbasa tokom referenduma u ​​kontekstu prava naroda na samoopredeljenje ostali su ravnodušni", napominju u ambasadi.