27. novembar 2023 14:58

Mijatović pozvala Mađarsku da odbaci paket zakona za zaštitu suvereniteta

Izvor: TANJUG

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BRISEL - Komesarka Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas mađarski parlament da odbaci paket zakona o zaštiti suvereniteta kojim su predviđena široka ovlašćenja u istrazi bilo kakve organizacije ili lica za koja se sumnja da služe stranim interesima ili ugrožavaju nacionalni suverenitet.

"Predlog zakona, ako bude usvojen, predstavlja značajan rizik za ljudska prava", rekla je Mijatović.

Prema njenim rečima, kancelarija čije je uspostavljanje regulisano nacrtom zakona, imala bi neograničena ovlašćenja da od bilo koga traži osetljive podatke i privatne informacije, bez nadzora i bez ikakvog pravnog leka.

"Nacrt je toliko nejasan da bi invazivna kontrola predložene kancelarije mogla biti usmerena protiv bilo koga ko se može smatrati protivnikom zbog, na primer, aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na demokratsku debatu“, rekla je Mijatović, prenosi agencija MTI.

Komesarka SE za ljudska prava je podsetila na svoja ranija upozorenja u vezi sa merama mađarske vlade da "uvede proizvoljna ograničenja za rad nevladinih organizacija i zaštitnika ljudskih prava u zemlji“.

"Ukoliko ovaj predlog bude usvojen, to će dati izvršnoj vlasti još više mogućnosti da ućutka i stigmatizuje nezavisne glasove i protivnike“, istakla je ona, napominjući da bi nacrti zakona sa tako dalekosežnim posledicama za funkcionisanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Mađarskoj "trebalo da prođu sveobuhvatnu kontrolu i značajne konsultacije pre nego što budu podneti parlamentu“.

Ona je pozvala mađarski parlament da iskoristi svoja zakonodavna i nadzorna ovlašćenja za očuvanje ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa Evropskom konvencijom i temeljnim vrednostima Saveta Evrope.