6. decembar 2023 09:18

Blinken i Vang razgovarali o situaciji na Bliskom istoku i odnosima SAD i Kine

Izvor: TANJUG

Foto: Saul Loeb/Pool Photo via AP/SAUL LOEB

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je o svom nedavnom putovanju po Bliskom istoku i diplomatskim naporima SAD u tom regionu sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Šef kineske diplomatije saopštio je danas da je promovisanje zdravih, stabilnih i održivih odnosa Kine i SAD važan zadatak za Peking, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Rojters.

Diplomate su razmenili gledišta o sukobu Izraela i Hamasa i složili se da će nastaviti da razgovaraju o situaciji na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, i dodaje da je Vang tokom razgovora istakao da je trenutno najvažnije da se što pre prekine vatra i da se zaustave borbe.

Njih dvojica su naglasili važnost nadogradnje napretka postignutog u ključnim pitanjima na samitu između predsednika SAD i Kine, Džozefa Bajdena i Si Đinpinga u Kaliforniji u novembru.

Blinken je zahvalio Vangu što je bio u ambasadi SAD u Kini da izrazi saučešće povodom smrti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kisindžer se uvek zalagao da Kina i Sjedinjene Države treba da se međusobno poštuju, razvijaju zajedno i ispunjavaju svoje međunarodne obaveze", rekao je Vang u telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju.

On je, takođe, više puta naglasio da SAD treba u potpunosti da razumeju važnost tajvanskog pitanja za Kina, i da je Kisindžerovo diplomatsko nasleđe dostojno da se prenese na buduće generacije.