7. decembar 2023 13:45

Li Ćijang: Kina se nada da će EU biti oprezna u ekonomskoj i trgovinskoj politici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Li Ćijang: Kina se nada da će EU biti oprezna u ekonomskoj i trgovinskoj politici

Foto: AAP Image via AP/Lukas Coch

PEKING - Kina se nada da će Evropska unija biti oprezna kada bude uvodila restriktivnu ekonomsku i trgovinsku politiku i koristila trgovinske mere, kako bi trgovinska i investiciona tržišta ostala otvorena, javili su danas kineski državni mediji pozivajući se na izjavu premijera Li Ćijanga.

Li, koji se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, rekao je da se Kina protivi širokoj politizaciji privrede i trgovine koja krši osnovne norme tržišne privrede, preneo je Rojters.

Kina je voljna da sarađuje sa EU pridržavajući se sveobuhvatnog strateškog partnerstva, rekao je Li.

Predsednik Si Kine Đingping je ranije danas, tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von Lajen i predsednikom Saveta Evrope Šarlom Mišelom, pozvao Evropsku uniju da sarađuje s Kinom u obezbeđivanju globalne stabilnosti, preneo je Rojters, pozvajući se na izveštaje kineskih medija.

"Kina i EU treba da budu partneri, da sarađuju u svrhu obostrane koristi i kontinuirano unapređuju međusobno političko poverenje", rekao je predsednik Kine evropskim liderima.

Si Đinping je dodao da EU "treba da eliminiše svaku vrstu mešanja" u bilateralne odnose.

Evropska unija želi da Peking iskoristi svoj uticaj na Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini i glavni fokus lidera je na prekidu izvoza predmeta dvostrukih namena, koji su napravljeni u Evropi, u Rusiju za njene ratne napore, navela je agencija.

EU je, takođe, zabrinuta zbog "neuravnoteženosti" ekonomskih odnosa, budući da 400 milijardi evra njenog trgovinskog deficita sa Kinom predstavlja ograničenja za preduzeća iz EU.

Kina se prethodno protivila EU istrazi o subvencijama kineskih električnih vozila, kao i evropskoj politici "smanjenja rizika" kako bi se smanjilo oslanjanje na kineski uvoz, posebno kada su u pitanju sirovine.