7. decembar 2023 16:54

Sunak: Učiniću sve da bude sproveden sporazum o slanju azilanata u Ruandu

Izvor: TANJUG

Foto: Pool via AP/James Manning

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će "učiniti sve što je neophodno" da sporazum o slanju tražilaca azila u Ruandu, koji je trenutno blokiran, bude sproveden, čak i ako to znači ignorisanje britanskog zakona o ljudskim pravima.

Sunak je, na hitnoj konferenciji za novinare, obećao da će nastaviti sprovođenje plana za tražioce azila, koji je uznemirio vladajuću Konzervativnu stranku i ugrozio njegovo vođstvo, preneo je AP.

Premijer je naveo da će novi zakon, osmišljen da poništi odluku britanskog Vrhovnog suda, okončati "pravne izazove" koji su sprečili vladu da postupi po sporazumu sa Ruandom i da migrante koji stignu u Britaniju preko Lamanša pošalje na putovanje u jednom smeru u tu istočnoafričku zemlju.

Glavna politička pretnja po Sunaka dolazi od članova njegove stranke, koji misle da njegov plan nije dovoljno oštar, navodi AP.

Britanski ministar za imigraciju Robert Dženrik podneo je ostavku kasno u sredu, rekavši da vladin predlog zakona ne predviđa dovoljno oštre mere i da neće funkcionisati.

Plan za Ruandu je centralni deo strategije za ostvarivanje cilja britanske vlade da obeshrabri ilegalne tražioce azila da pokušavaju da stignu do Engleske iz Francuske preko Lamanša.

Više od 29.000 migranata je ove godine prešlo preko Lamanša u Veliku Britaniju, a 46.000 prešlo je 2022. godine.

Ruanda, koja je već dom za hiljade izbeglica iz afričkih zemalja, pristala je na sporazum nakon što joj je Britanija unapred platila 140 miliona funti.

Britanija i Ruanda su ove sedmice potpisale sporazum kojim se obavezuju da će ojačati zaštitu migranata.

Sunakova vlada je saopštila da joj sporazum omogućava da donese zakon kojim se Ruanda proglašava sigurnom destinacijom.

Prvo glasanje o predlogu zakona zakazano je u Donjem domu britanskog parlamenta za utorak.

Predlog zakona se može suočiti sa protivljenjem centrističkih konzervativnih poslanika, koji se protive da Britanija krši svoje obaveze u pogledu ljudskih prava.

Ali veća opasnost za Sunaka dolazi od tvrdokorne desnice koja smatra da je predloženi zakon preblag i koja želi da Velika Britanija napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, podseća agencija.

Sunak je rekao da predlog zakona predviđa uvođenje onoliko oštrih mera koliko je to vlada mogla da učini.

"Ako bismo potpuno izbacili sudove, urušili bismo ceo plan", napisao je Sunak u pismu Dženriku.

Premijer je rekao da se glasanje o tom predlogu zakona neće tretirati kao glasanje o poverenju vladi, kao i da glasanje sa sobom ne nosi pretnju izbacivanja iz Konzervativne partije za poslanike koji nisu saglasni sa njim.

Ministar inostranih poslova Ruande Vinsent Biruta rekao je da će njegova zemlja odustati od sporazuma, ukoliko se Britanija ne pridržava međunarodnog prava.

Britanija i Ruanda su se u aprilu 2022. dogovorile o sporazumu prema kojem bi migranti koji pređu Lamanš bili poslati u Ruandu, gde će biti obrađeni njihovi zahtevi za azil.

Kritičari navode da je i neetično i neizvodljivo slati migrante u zemlju udaljenu 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Britaniji.

Niko još nije poslat u Ruandu u skladu sa planom, koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima.

Prošlog meseca Vrhovni sud Britanije odlučio je da je plan nezakonit, jer Ruanda nije bezbedna zemlja za izbeglice.

Vlada je odbila da odustane od plana uprkos presudi suda.