7. decembar 2023 21:03

Jermenija podržava Azerbejdžan da bude domaćin klimatske konferencije COP29

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Peter Dejong

BAKU - Jermenija se danas saglasila da ne blokira kandidaturu Azerbejdžana za domaćina klimatske konferencije UN naredne godine COP29, u okviru niza zajedničkih gestova dobre volje koji imaju za cilj da promovišu pomirenje između otuđenih suseda sa Južnog Kavkaza.

Taj potez ne samo da bi mogao da reši problem oko foruma COP28 koji je u toku u Dubaiju, već i da ukaže na veće poverenje između Jerevana i Bakua nakon što je Azerbejdžan u septembru preuzeo otcepljeni region Nagorno-Karabaha od etničkih Jermena koji su ga kontrolisali, prenosi Rojters.

U zajedničkom saopštenju obe administracije navodi se da će Azerbejdžan osloboditi 32 zarobljena jermenska vojnika, a da će Jermenija osloboditi dva azerbejdžanska vojnika.

„Dve zemlje ponovo potvrđuju svoju nameru da normalizuju odnose i postignu mirovni sporazum na osnovu poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, navodi se u saopštenju.

Jermenija i Azerbejdžan su više od tri decenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji se oslobodio kontrole Bakua u krvavom etničkom sukobu koji je pratio raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine, preživljavajući uz finansijsku, vojnu i diplomatsku podršku Jerevana.

Kada su azerbejdžanske snage pokrenule svoju munjevitu ofanzivu, zbog čega je skoro svo stanovništvo Karabaha od oko 120.000 ljudi pobeglo u Jermeniju, jermenski premijer Nikol Pašinjan odupreo se domaćem pritisku da interveniše.