11. decembar 2023 14:32

Sunak u javnoj istrazi izrazio nadu da će biti izvučene pouke iz pandemije

Izvor: TANJUG

Foto: PA via AP/UK COVID-19 Inquiry

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas u zvaničnoj istrazi povodom postupanja nadležnih britanskih organa tokom pandemije korone da "duboko žali" zbog velikog broja smrtnih slučajeva od te bolesti u Velikoj Britaniji i da se nada da će biti izvučene pouke iz pandemije.

Sunak je istakao da je važno izvući pouke iz onoga što se dogodilo tokom pandemije da bi Britanija mogla bolje da se pripremi za takve slučajeve u budućnosti, preneo je Rojters.

U zvaničnoj istrazi ispituje se kako je Britanija odgovorila na pandemiju, a prošle sedmice svedočio je bivši britanski premijer Boris Džonson koji je optužen da je sa zakašnjenjem uveo mere izolacije, kao i da ih je i sam prekršio organizovanjem zabava u Dauning stritu.

Jedna od oblasti u fokusu istrage verovatno će biti šema za subvencionisanje obroka u restoranima, koju je osmislio Sunak, a koji je tada bio ministar finansija, u cilju povećanja prometa u restoranima, kafićima i pabovima u avgustu 2020. godine.

Pojedini stručnjaci od tada su više puta postavljali pitanje da li je taj potez možda doprineo povećanju broja zaraženih od korone.

Stručnjaci takođe postavljaju pitanje da li je Sunak možda pre vremena ponovo otvorio privredu posle pandemije na štetu javnog zdravlja.