11. decembar 2023 15:51

Alvares: Španija se zalaže da London i Madrid upravljaju aerodromom na Gibraltaru

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

MADRID - Španija se zalaže za budući dogovor između EU i Velike Britanije o spornoj teritoriji Gibraltara, koji uključuje zajedničko upravljanje Londona i Madrida lokalnim aerodromom, izjavio je danas španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Alvares.

O sudbini Gibraltara nakon izlaska Britanije iz EU dalje će se razgovarati, a Unija i Britanija nastavljaju složene pregovore o tom pitanju ove sedmice u Londonu, objavio je Euractiv.

Alvares je rekao da nema smisla izostaviti iz tog dogovora aerodrom koji je višestruko koristan za stanovništvo.

On je izrazio uverenje da će Španija i Britanija pronaći odgovarajuće rešenje jer bi, kako je naveo, bilo apsurdno da španske avio-kompanije i avio-kompanije iz drugih zemalja EU ne mogu da koriste taj aerodrom.

Alvares se krajem novembra sastao sa britanskim kolegom Dejvidom Kameronom, sa kojim je analizirao najkompleksnija pitanja budućeg sporazuma i istakao potrebu da se pakt o Gibraltaru zaključi što pre ili bar pre izbora za Evropski parlament ​​sledeće godine, preneo je EFE.

Status Gibraltara i kontrola granice su predmet spora između Španije i Ujedinjenog Kraljevstva od kada je Britanija odlučila da izađe iz EU.

Gibraltar, koji se nalazi na jugu Iberijskog poluostrva, nalazio se pod britanskom vlašću od 18. veka, ali je nakon izlaska Britanije iz EU 2020. godine dogovoreno da teritorija ostane deo Šengenske zone i da Španija privremeno kontroliše luku i aerodrom.