12. decembar 2023 14:54

Ukrajinske sajber jedinice GUR-a napale poreski sistem Ruske Federacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinske sajber jedinice GUR-a napale poreski sistem Ruske Federacije

Foto: Shutterstock.com/Alexander Geiger, ilustracija

KIJEV - Sajber jedinice Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) izvršile su napad na poreski sistem Ruske Federacije pri čemu su svi serveri zaraženi malverom, saopštila je pres služba GUR-a na Telegram kanalu.

Kako se navodi, tokom specijalne operacije, vojna obaveštajna služba uspela je da upadne u jedan od dobro zaštićenih ključnih centralnih servera Federalne poreske službe Ruske Federacije, a zatim u više od 2.300 njenih regionalnih servera širom Rusije, uključujući teritoriju privremeno okupiranog Krima.

Na isti način je napadnuta i ruska IT kompanija Office.ed-it.ru koja pruža usluge Federalnoj službi bezbednosti Ruske Federacije (FSB).

"Kao rezultat dva sajber napada, konfiguracioni fajlovi, koji su godinama obezbeđivali funkcionisanje ekstenzivnog poreskog sistema Ruske Federacije, potpuno su eliminisani - uništena je celokupna baza podataka i njene rezervne kopije", ističe se u saopštenju GUR-a.

Dodaje se da je komunikacija između centralne kancelarije u Moskvi i 2.300 ruskih teritorijalnih uprava paralizovana, kao i između Federalne poreske službe Ruske Federacije i Office.ed-it.ru, koji je, kako se navodi, bio centar poreskih podataka.

"Reč je o potpunom uništenju infrastrukture jednog od glavnih državnih organa terorističke Rusije i brojnih pratećih poreskih podataka u dužem vremenskom periodu. Internet saobraćaj poreskih podataka u razmerama cele Rusije završio je u rukama vojne obaveštajne službe Ukrajine", saopštio je GUR.

Navodi se da Rusija već četvrti dan bezuspešno pokušava da obnovi rad ruskih poreskih organa.

Prema mišljenju stručnjaka, paraliza u radu Federalne poreske službe Ruske Federacije trajaće najmanje mesec dana.

Istovremeno, reanimacija poreskog sistema države agresora u potpunosti je nemoguća, napominju u Glavnoj obaveštajnoj upravi.

"Sajber napad GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine bio je još jedan ozbiljan udarac režimu u Kremlju, koji je privremeno izgubio kontrolu nad porezima i taksama", zaključuje se u saopštenju.

Vojna obaveštajna služba Ukrajine nedavno je sprovela, kako navode, uspešnu sajber-specijalnu operaciju protiv Federalne agencije za vazdušni saobraćaj Ruske Federacije („Rosavijacija“) i dobila pristup zatvorenim zvaničnim podacima ruske agencije, podsećaju u toj službi.