14. decembar 2023 13:50

Mecola: Proširenje EU je situacija u kojoj svi dobijaju

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Proširenje EU je situacija u kojoj svi dobijaju, izjavila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola u Briselu i ocenila da bi EU trebalo da podrži Ukrajinu, kao i Moldaviju, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

"Proširenje je situacija u kojoj svi dobijaju. Ukrajini bi trebalo dati moralnu, političku i finansijsku podršku koju zaslužuje, i koja nam je svima potrebna za našu sopstvenu sopstvenu bezbednost. Isto je i sa Moldavijom, Gruzijom i Bosnom i Hercegovinom", rekla je Mecola novinarima po dolasku na samit Evropskog saveta.

Ona je uoči samita ocenila da je reč o "istorijskom skupu".

Prošinje jača Evropu, to je investicija u mir i bezbednost

Proširenje jača Evropu, ono je investicija u mir i bezbednost, izjavila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola nakon razgovora sa šefovima vlada i država na samitu Evropskog saveta u Briselu.

"Stav Evropskog parlamenta je veoma jasan. Proširenje jača naš kontinent. To je investicija u mir i bezbednost. To donosi korist našim društvima i narodima", rekla je Mecola na konferenciji za novinare. Ona je dodala da EU mora da pokaže jedinstvo, liderstvo i akciju.

"Imamo 'prozor prilike'. Ako ga ostavimo otvorenim ili ga zatvorimo, onda ćemo izgubiti istorijsku priliku. Najvažnije za Ukrajinu i Moldaviju", rekla je Mecola.

Ona je dodala da su ove dve zemlje mnogo uradila u jako teškim okolnostima i da je "naredni korak da se otvore pregovori o pristupanju": "To bi bila odluka zasnovana na zaslugama, na poštovanju naših kriterijuma", rekla je Mecola.

Ona je naglasila da se to odnosi i na Gruziju i Bosnu i Hercegovinu, kada te zemlje ispune uslove.

Mecola je rekla i da bi Bugarska i Rumunija trebalo da dobiju svoje mesto u Šengenskom prostoru.

Ona je dodala da se, prilikom donošenja ovih odluka, mora razmotriti geopolitička situacija, znači da postoji cena za nečinjenje.

"Ukoliko ostavimo vakuum, ispuniće ga drugi akteri, sa agendama koje su jako drugačije od naših", rekla je Mecola.