15. decembar 2023 16:54

UN: Talibani šalju žene žrtve zlostavljanja u zatvor radi njihove zaštite

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

NJUJORK - Talibanska vlada u Avganistanu stavlja žene koje su preživele zlostavljanje u zatvor i tvrdi da to čini radi njihove zaštite, navodi se u izveštaju UN.

UN navode da ova praksa šteti mentalnom i fizičkom zdravlju preživelih, preneo je BBC.

U Avganistanu, takođe, nema više skloništa za žene koje sponzoriše država jer talibanska vlada ne vidi potrebu za takvim centrima, navodi se u izveštaju.

Talibansko suzbijanje ženskih prava u Avganistanu jedno je od najsurovijih na svetu.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) saopštila je da je rodno nasilje nad avganistanskim ženama i devojčicama bilo poznato kao veliko čak i pre nego što su talibani preuzeli Avganistan.

Takvi incidenti su od tada postali još češći, s obzirom na uticaj ekonomske, finansijske i humanitarne krize koje su pogodile zemlju, saopštila je UNAMA.

Žene su sve više zatvorene u svojim domovima, što povećava njihovu ranjivost na nasilje u porodici i nasilje od strane intimnih partnera.

Pre nego što su talibani ponovo preuzeli vlast 2021. godine, u Avganistanu su postojala 23 centra za zaštitu žena ili skloništa koje je sponzorisala država, prema UNAMA, ali su oni od tada nestali.

Talibanski zvaničnici su rekli UNAMA da nema potrebe za skloništima jer žene moraju biti sa svojim muževima ili muškim članovima porodice.

Jedan od zvaničnika je kazao da su takva skloništa "zapadni koncept".

Zvaničnici su naveli da su tražili od muških članova porodice da se "obavežu" da neće nauditi preživeloj ženi.

U slučajevima kada nije imala muške rođake kod kojih bi mogla da ostane, ili kada je postojala zabrinutost za bezbednost, preživela bi bila poslata u zatvor "radi njene zaštite".

Ovo je slično načinu na koji su pojedini narkomani i beskućnici smešteni u glavnom gradu Kabulu, napominje UNAMA i dodaje da je to arbitrarno lišavanje slobode.