19. decembar 2023 10:04

Peking: Kina je spremna da kroz dijalog sa Filipinima rešava sporna pitanja

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/FreshStock, ilustracija

PEKING - Kina je spremna da sarađuje sa Filipinima i da kroz diplomatski dijalog rešava sporna pitanja, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Za nedavni razvoj događaja u Južnom kineskom moru krivac su Filipini, ali odnosi između dve zemlje, ne mogu se svesti samo na ovaj spor, saopštilo je ministarstvo u odgovoru na izjavu filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa Mlađeg o bilateralnim odnosima Manile i Pekinga.

Filipinski predsednik izjavio je da je potrebna „promena paradigme“ u načinu na koji njegova zemlja pristupa pitanju Južnog kineskog mora, pošto su diplomatski napori sa Pekingom krenuli "u lošem pravcu", prenosi Rojters.

Markos je, u intervjuu za japanski list Mainši Šimbun 16. decembra, čije delove su preneli filipinski mediji u ponedeljak, rekao da Kina zanemaruje tradicionalne diplomatske načine, navodi se u saopštenju predsedničke palate.

„Do ove tačke, pribegavali smo tradicionalnim metodama diplomatije, ali to radimo već dugi niz godina, sa vrlo malim napretkom“, rekao je Markos, koji je boravio u Tokiju na sastanku povodom obeležavanja 50. godišnjice prijateljstva Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Japana.

On je dodao da će nastaviti konsultacije sa partnerima i da je "vreme da zemlje koje su umešane u ovu situaciju, moraju da dođu do promene paradigme" i ponovio da Filipini žele da izbegnu nasilni sukob.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na konferenciji za novinare danas da je Kina spremna da razlike u stavovima sa Manilom rešava kroz dijalog i konsultacije.

"Nećemo zatvoriti vrata dijalogu i kontaktu sa Filipinima“, rekao je on na pitanje da prokomentariše izjavu Markosa.

Kako su preneli svetski mediji, Filipini i Kina razmenili su optužbe u nedelju, 10. decembra zbog incidenta koji uključuje njihove brodove u blizini spornog grebena u Južnom kineskom moru.

Dugotrajne napetosti između Manile i Pekinga oko mora rasplamsale su se poslednjih meseci posle više incidenata na vitalnom plovnom putu.

Kina polaže teritorijalno pravo na gotovo celo Južno kinesko more, uključujući vode i ostrva u blizini obala svojih suseda i ignorisala je odluku međunarodnog suda da njene tvrdnje nemaju pravnu osnovu.