19. decembar 2023 11:13

Kojić: Zločini u Jošanici su model po kome su ubijani Srbi

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Jan van Dasler, ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO - Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić izjavio je danas da je zločin nad nedužnim civilima u Jošanici kod Foče, koji je izvršen na današnji dan pre 31 godinu.

Na Svetog Nikolu, 19. decembra 1992. godine u Jošanici je ubijeno 56 Srba, a 10 je ranjeno.

"Do danas nemamo odgovorne za krvavi pir koji su učinili monstrumi jer niko ko ubije dete ne može da se nazove ni čovekom, ali ni nečovekom, to je prosto monstrum", ocenio je Kojić za Srnu.

Dodaje da je Nikoljdan samo jedan od praznika na koji su ubijani Srbi širom BiH.

"Ubijani su na Božić, Petrovdan, Đurđevdan, na svaki veliki hrišćanski praznik, što nam jasno pokazuje da su ih ubijali islamisti koji su želeli 'Islamsku državu' koju na ovim području nikada neće imati, ma šta pokušavali", istakao je Kojić.

On je naveo da je tek nedavno podignuta optužnica za ovaj zločin, ali da je, kako kaže, po staroj mantri već krenulo sa odugovlačenjem, jer je "Sud BiH kao potok na kojem se peru krvave ruke muslimanskih zločinaca".

"Taj sud nije bio u stanju da 30 godina podigne optužnicu, a u normalnim državama bi zločinci za tolike godine odslužili većinu svoje kazne, ali u ovoj i ovakvoj nefunkcionalnoj, korumpiranoj i krajnje antisrpskoj zemlji srpske žrtve čekaju pravdu skoro trećinu veka", naglasio je Kojić.

Prema njegovim rečima, Srbi verovatno neće dočekati pravdu jer je u prethodnih 30 godina dosta zločinaca i svedoka preminulo.

"Nnemamo pravo da prestanemo da tragamo za njom i da svakim danom podsećamo javnost, ali i kadije za koje bih pre rekao da su kasapi jer tamniče i kasape samo jedan narod i ne mare za to da su i ubijeni Srbi zaslužili smiraj, a njihove porodice pravdu", rekao je Kojić.

Pre 31 godinu u fočanskoj mesnoj zajednici Jošanica muslimanska vojska ubila je 56 meštana srpske nacionalnosti, mnoge od njih na jeziv način, odsecanjem delova tela, a među žrtvama bila je 21 žena i troje dece.

Tužilaštvo BiH je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv 13 nekadašnjih pripadnika Armije BiH koji se terete za ovaj ratni zločin.