22. decembar 2023 14:01

Ministar unutrašnjih poslova Češke: Identifikovano 14 žrtava pucnjave u Pragu

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Petr David Josek

PRAG - Ministar unutrašnjih poslova Češke Vit Rakušan objavio je danas da je policija identifikovala svih 14 žrtava pucnjave u Pragu, gde je u četvrtak 24-godišnji student otvorio vatru na Fakultetu umetnosti Karlovog univerziteta.

Među ranjenima je i troje stranih državljana, dodao je ministar na konferenciji za novinare, napominjući da je to bila najgora masovna pucnjava u češkoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova Češke potvrdilo je da su trojica ranjenih stranci, dvojica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan iz Holandije.

Vlasti su upozorile da bi broj poginulih mogao da poraste.

Petr Matejček, direktor regionalnog štaba policije u Pragu, rekao je da se napadač ubio na balkonu zgrade univerziteta kada su mu policajci prišli.

On je saopštio da je policiji bilo potrebno nekoliko dana da uđe u trag počiniocu prethodnog ubistva u Klanovicama, a potraga je organizovana na osnovu dojave jedne žene koja je prijavila da joj je prijatelj poslao samoubilačku SMS poruku i da ne odgovara na pozive, prenosi portal Novinki.

Policija je na konferenciji za novinare objavila snimak intervencije u zgradi Fakulteta umetnosti.

Ime napadača nije objavljeno.

Institut muzičkih nauka potvrdio je da je među poginulima i direktorka te ustanove Lenka Hlavkova.

Češki premijer Petr Fijala apelovao je na građane da pokažu obzir i ne šire neproverene informacije.

U sedištu univerziteta tokom jutra su se okupili građani kako bi zapalili sveće i odali počast žrtvama masakra.

Policija je saopštila da je preventivno pojačala bezbednost u školama i drugim "mekim metama", kao što su javni objekti koje je teško obezbediti.

Rektori univerziteta su najavili da će raditi sa policijskim stručnjacima na nizu preventivnih mera za povećanje bezbednosti oko kampusa.

Policija nije objavila detalje o mrtvima i ranjenima, kao ni o mogućem motivu pucnjave u zgradi.

Ministar Rakušan je u četvrtak rekao da istražitelji ne sumnjaju ni u kakvu povezanost sa bilo kojom ekstremističkom ideologijom ili grupama i da veruju da je napadač delovao sam.

Prethodno je saopšteno da je student ubio svog oca ranije u četvrtak u rodnom gradu Hostounu, zapadno od Praga, i da je planirao da se ubije. Takođe se sumnjiči da je ubio jednog čoveka i njegovu dvomesečnu ćerku u Klanovicama krajem prošle nedelje.

Prema saopštenju policije, napadač je legalno posedovao nekoliko komada oružja i tokom napada bio je teško naoružan.

Češka vlada proglasila je subotu nacionalnim danom žalosti, a lideri mnogih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazili su saučešće.

Prethodno, najgora masovna pucnjava u zemlji bila je 2015. godine, kada je naoružani napadač otvorio vatru u gradu Uherski Brod na jugoistoku zemlje, ubivši osmoro ljudi pre nego što se ubio.