22. decembar 2023 14:10

Zelenski potpisao zakon o skladištenju reproduktivnih ćelija vojnika

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se osigurava pravo učesnika u ratu na biološko posttraumatsko roditeljstvo ili majčinstvo, navodi se na sajtu ukrajinskog parlamenta, prenosi Ukrinform.

To znači da će vojna lica u slučaju vanrednog, posebnog stanja i u slučaju upućivanja u drugu državu u okviru međunarodne operacije čiji je cilj održavanja mira i sigurnosti, imati pravo na učešće u skupu mera koje sprovodi država, a koje podrazumevaju obezbeđivanja prava na biološko roditeljstvo ili majčinstvo vojnicima koji tokom obavljanja dužnosti izgube reproduktivne funkcija usled ranjavanja, povreda ili kontuzija.

Očekuje se da će implementacija zakona povećati nivo socijalnih garancija braniocima Ukrajine, i doprineti zaštiti njihovih prirodnih prava.

Vrhovna skupština Ukrajine, Rada, je pre mesec dana, 22. novembra sa 271 glasom za, usvojila izmene i dopune nekih zakona sa ciljem osiguranja prava učesnika rata na biološko posttraumatsko roditeljstvo ili materinstvo.