29. decembar 2023 12:52

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine: Ruski napad pokazuje da ne može biti govora o primirju

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV - Ruski raketni napad, jedan od najvećih od početka rata, pokazao je da razgovora o primirju sa Moskvom ne može biti, saopštilo je danas Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija ne razmatra druge scenarije osim potpunog uništenja Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ponovo pozvalo međunarodnu zajednicu da pomogne da se sukob okonča, prenosi Unijan.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ujedini sve napore da zaustavi ruski genocid nad ukrajinskim narodom. Nikakvi razgovori o 'primirju', 'privremenom odricanju od teritorija', 'zamoru', 'pregovorima' i drugim 'ustupcima' neće zaustaviti rusku agresiju, dok Rusija ne razmatra nikakve druge scenarije, osim potpunog uništenja Ukrajine", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Jedini mogući način zaštite Ukrajinaca, prema rečima ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, jeste da se Kijevu obezbede sva neophodna vojna i finansijska sredstva za odbranu.

"Ruski teror mora da izgubi, a Ukrajina mora da pobedi", ističe se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba to je ponovio i na platformi društvenih medija Iks, gde je poželeo da ceo svet čuje zvuke eksplozije koje su danas odjeknule Ukrajinom.

"U svim većim prestonicama, sedištima i parlamentima, koji trenutno raspravljaju o daljoj podršci Ukrajini. U svim redakcijama, koje pišu o zamoru ili navodnoj spremnosti Rusije za 'pregovore' ", napisao je Kuleba doadjući da upravo zi zvuci poručuju ono što Rusija ima da kaže.

"Naš jedini kolektivni odgovor može i mora biti nastavak, snažna i dugoročna vojna i finansijska pomoć Ukrajini. Samo veća vatrena moć može ućutkati ruski teror", dodao je Kuleba.

Rusija je tokom noći i jutros napala Ukrajinu sa 158 raketa i dronova, saopštio je danas komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, doadjući da je ukrajinska PVO presrela 87 raketa i 27 dronova tipa Šahed.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk napisao je na svom Telegram kanalu da je ovo bio najmasovniji vazdušni napad od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine.