5. januar 2024 17:53

Azerbejdžan: Predsedavajući COP29 ministar koji je radio u naftnoj kompaniji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ricochet64, ilustracija

BAKU - Vlada Azerbejdžana imenovala je ministra ekologije i prirodnih resursa te zemlje Muhtara Babajeva za predsedavajućeg pregovorima o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija COP29 koji će biti održani u novembru u Bakuu, saopštili su Ujedinjeni Arapski Emirati kao predsedavajući prošlogodišnjim samitom COP28 na društvenoj mreži X (Tviter).

Babajev je, pre preuzimanja funkcije ministra 2018. godine, radio 24 godine u azerbejdžanskoj nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji, a tokom tog perioda je nakratko bio i potpredsednik kompanije za ekologiju, navodi se na njegovom profilu na LinkedInu.

U objavi na X predsedavajućeg COP28 navodi se i da će 36-ogodišnji zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Jalčin Rafijev biti vodeći pregovarač ovogodišnjeg samita o klimatskim promenama.

Rojters ocenjuje da se izborom Babejeva za pedsednika pregovora o klimatskim promenama nastavlja "sporni trend" da osobe koje su jako povezane sa industrijom nafte I gasa vode pregovore UN o klimi.

Samitom COP28 prošle godine predsedavao je Sultan Al Džaber, sadašnji izvršni direktor Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija.

Istraga koju su sproveli Bi-Bi-Si i Centar za klimatsko izveštavanje u novembru prošle godine je otkrila da Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da, uoči samita, razgovaraju o mogućim sporazumima o prirodnom gasu i drugim komercijalnim sporazumima

Azerbejdžan je veliki izvoznik prirodnog gasa.