14. januar 2024 10:58

Severna Koreja lansirala balističku raketu srednjeg dometa, prvu u ovoj godini

Izvor: TANJUG

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File/朝鮮通信社

SEUL - Severna Koreja lansirala je danas balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, javile su agencije napominjući da je reč o prvom severnokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga (JCS) navedeno je da je severnokorejski raketni projektil lansiran iz oblasti oko Pjongjanga oko 14.55 po lokalnom vremenu i da je raketa preletela oko 1.000 kilometara pre nego što je pala u Istočno more, navodi agencija Jonhap.

JCS je oštro osudio lansiranje, nazvavši ga "očigledno provokativnim činom" i ističući da je Južna Koreja podelila podatke o severnokorejskom projektilu sa američkim i japanskim vlastima.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su povišene otkako je Pjongjang lansirao svoj prvi vojni špijunski satelit u novembru, a u decembru je Severna Koreja saopštila da je testirala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu, u nastojanju da pokaže borbenu spremnost svojih nuklearnih snaga naspram SAD, preneo je ranije Rojters.

Severnokorejski lider Kim Džong-un izjavio je prošle nedelje da nema nameru da izbegava rat sa Južnom Korejom i upozorio da će Južna Koreja biti uništena ako pokuša da upotrebi silu protiv Severa.