16. januar 2024 12:47

Predsednik Venecuele: Referendum o vlasništvu nad regionom Esekibo konsolidovao društvo

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

KARAKAS - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je referendum o teritorijalnom sporu sa susednom Gvajanom konsolidovao društvo po pitanju vlasništva Venecuele nad regionom Gvajana Esekibo „uprkos političkim, socijalnim, ekonomskim, verskim i kulturnim razlikama”.

„Uskoro će biti usvojen zakon za zaštitu Gvajane Esekiba“, rekao je Maduro u godišnjem obraćanju skupštini, prenosi venecuelanski list El Univerzal.

Prema njegovim rečima, vlada Venecuele će u ovoj godini unaprediti plan za oporavak teritorije Esekibo.

„Ove godine ćemo raditi na tome da učinimo opipljivom tu temu koja počiva u glavama svih Venecuelanaca: venecuelansko sunce izlazi kroz Esekibo“, poručio je Maduro poslanicima.

Predstavljajući godišnji izveštaj o radu, Maduro je rekao da su obaveštajne službe Venecuele tokom prošle godine sprečile četiri atentata na njega, koji su, kako je naveo, planirani i organizovani u SAD-u i Kolumbiji, a okončani hapšenjem učesnika.

Precizirao je da su "ove zavere" otkrivene u maju, avgustu, novembru i decembru i dodao da su, osim njega, mete bili i ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez i drugi visoki zvaničnici.

Maduro je rekao da je Venecuela nalazi "na listi od 19 zemalja kojima su imperijalističke zemlje uvele krivične sankcije kako bi je pokorile" i ocenio da je stvaranjem haosa pomoću kriminalnih grupa "nova strategija kojom Sjedinjene Američke Države nameravaju da stave pod kontrolu zemlje regiona".

Prema njegovom mišljenju, svaki pokušaj postavljanja vojnih baza SAD u Latinskoj Americi predstavlja narušavanje regionalnog suvereniteta i „istorijsku grešku“, jer „ne rešava problem“.

Maduro je predsedniku Ekvadora Danijelu Noboi ponudio savete kako da kontroliše talas nasilja koji je izbio u toj zemlji koja je proglasila stanje „unutrašnjeg oružanog sukoba“, nakon sukoba u zatvorima.

„Predsedniče Noboa, ako želite da imate bezbedan zatvorski sistem, tražite pomoć od nas, a ne od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih možete očekivati samo intervencionizam i kolonijalizam", rekao je Maduro.

On takođe smatra da je argentinski predsednik Havijer Milej "fatalna greška" u istoriji svoje zemlje i Latinske Amerike, zbog, kako je rekao, njegove ekonomske politike, posebno smanjenja državne administracije.

„Ne težim da to ispravite, ali se nadam da će ova poruka stići do vas, da niste u pravu (...) Vi ste greška u istoriji Latinske Amerike, Milej, fatalna greška u istoriji Argentine“, rekao je Maduro, prenosi argentinski portal "Infobae".

Maduro je podsetio da je Milej, koji je na vlasti od decembra prošle godine, ukinuo nekoliko ministarstava, uveren da će "smanjenje državnog aparata doneti prosperitet budućim generacijama".

„Grešiš, Milej, doveden si na čelo Argentine da uništiš vladavinu prava, da uništiš državu, da uništiš sva socijalna i radnička prava, da uništiš nacionalnu ekonomiju i da kolonizuješ Argentinu i predaš je na kolenima severnoameričkom imperijalizmu“, istakao je lider Venecuele.

Portal podseća da je Maduro u nekoliko navrata optužio Mileja da želi da pretvori Argentinu u "koloniju stranog kapitala" i "podvrgne narod neoliberalnim paketima".