17. januar 2024 07:12

Senat SAD: Nije prošao predlog za zamrzavanje vojne pomoći Izraelu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

VAŠINGTON - Američki Senat nije usvojio rezoluciju kojom bi se zamrznula vojna pomoć Izraelu, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne dostavi izveštaj o tome da li je Izrael kršio ljudska prava u svojoj kampanji protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podneo Berni Sanders, senator države Vermont, ali su protiv nje glasala 72 senatora, naspram 11 koji su podržali taj predlog.

"Moramo obezbediti da se američka pomoć koristi u skladu sa ljudskim pravima i našim sopstvenim zakonima", istakao je senator Sanders, izražavajući žaljenje zbog neuspeha Senata da razmotri mere koje utiču na situaciju palestinskih civila u Gazi.

Sandersova rezolucija je podneta ma osnovu Zakona o stranoj pomoći, koji dozvoljava Kongresu da naloži Stejt departmentu da objavi izveštaj o ljudskim pravima i druge informacije o bilo kojoj zemlji kojoj SAD pružaju vojnu pomoć, prenosi Rojters,

Da je rezolucija usvojena, to bi zahtevalo da Stejt department podnese izveštaj Kongresu u roku od 30 dana. Nakon što dobije izveštaj, Kongres bi mogao da razmotri dodatnu

rezoluciju koja predlaže izmene bezbednosne pomoći Izraelu.

Uprkos ubedljivom porazu ove rezolucije u Senatu, javlja se rastuća zabrinutost, posebno među levičarski nastrojenim glasačima predsednika SAD Džozefa Bajdena, zbog isporuke američkog oružja Izraelu, uprkos velikim palestinskim žrtvama u Pojasu Gaze, navodi Rojters.

Bela kuća je saopštila da se protivi rezoluciji. Senatori koji su glasali protiv kažu da se njome šalje pogrešna poruka, u vreme kada Izrael kaže da prelazi na preciznije targetiranje meta u Pojasu Gaze.

"Ova rezolucija ne samo da je neosnovana, već je i opasna. Ona šalje apsolutno pogrešan signal u pogrešno vreme", prokomentarisao je republikanski senator Lindzi Grejem.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara za vojnu pomoć svake godine, uključujući borbene avione i bombe koje bi mogle da unište tunele Hamasa, dok je Bajden zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara pomoći Tel Avivu.