17. januar 2024 12:54

AP: SAD i saveznici završili pomorske vežbe, pokazali vojnu moć Severnoj Koreji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alex Zabusik, ilustracija

SEUL - Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan danas su završili možda svoje najveće kombinovane pomorske vežbe ikada demonstrirajući vojnu snagu naspram nuklearno opremljene Severne Koreje, javio je danas AP.

Obuka u vodama oko južnokorejskog ostrva Džedžu, koja je uključivala američki nosač aviona, imala je za cilj da se izoštre kombinovani kapaciteti zemalja za odvraćanje i reagovanje na severnokorejske nuklearne, raketne i podvodne pretnje, kao i obuku za sprečavanje ilegalnog pomorskog transporta oružja masovnog uništenja, saopštio je šef Združenog generalštaba Južne Koreje.

U Seulu, južnokorejski nuklearni izaslanik Kim Gun sastao se sa japanskim kolegom Hirojukijem Namazuom uoči trilateralnog sastanka planiranog za četvrtak, sa zamenikom specijalnog predstavnika američkog predsednika Džozefa Bajdena za Severnu Koreju, Jung Pakom, kako bi koordinirali zajednički odgovor na pretnje Pjongjanga.

"Dve strane žale zbog agresivne retorike Severne Koreje koja pogrešno predstavlja uzrok porasta regionalnih tenzija i preti ratom, i složile su se da će takve akcije samo ojačati trilateralnu bezbednosnu saradnju sa Vašingtonom", saopšteno je nakon sastanka Kima i Namazua.

Uprkos zajedničkim vežbama i trilateralnim razgovorima, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol takođe traži dodatno uverenje Vašingtona da će SAD brzo i odlučno iskoristiti svoje nuklearne sposobnosti da odbrani Seul u slučaju nuklearnog napada Severne Koreje, navodi američka agencija.

U ponedeljak u parlamentu Pjongjanga, severnokorejski lider Kim Džong-un je izjavio da će njegova zemlja odustati od svoje dugogodišnje posvećenosti mirnom ujedinjenju sa Južnom Korejom i naredio prepravku Ustava kako bi se eliminisala ideja o zajedničkoj državnosti ratom podeljenih zemalja.

U isto vreme, Kim ojačava diplomatske odnose s Rusijom i Kinom, testira balističke rakete i špijunske satelite, što je podiglo tenzije u regionu na najviši nivo poslednjih godina.