19. januar 2024 21:33

Američke snage izvele tri uspešna udara protiv ciljeva Huta u Jemenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Američke snage izvele tri uspešna udara protiv ciljeva Huta u Jemenu

Foto: Indian Navy via AP, FIle/

VAŠINGTON - Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je danas da su američke snage izvele tri uspešna udara protiv ciljeva Huta u Jemenu.

"Ove akcije su, želim ponovo da naglasim, učinjene u samoodbrani, ali takođe pomažu da međunarodne vode postanu bezbednije i za pomorske brodove i za trgovačko pomorstvo", naveo je portparol Bele kuće.

Prema njegovim rečima, ovo je četvrti put da su SAD preduzele preventivnu akciju u protekloj nedelji na lansere protivbrodskih balističkih projektila Huta.

Belgija šalje brod u misiju EU za zaštitu od napada Huta u Crvenom moru

Belgija će poslati pomorski brod u misiju EU za zaštitu brodova od napada jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru, javio je danas belgijski javni servis VRT, pozivajući se na vladine izvore.

Mnogi međunarodni komercijalni špediteri preusmerili su svoje brodove na druge rute nakon napada Huta na plovila u Crvenom moru. Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, kažu da napadaju plovila u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Dok Huti, koje podržava Iran, tvrdi da cilja samo brodove koji su povezani sa Izraelom, napadnuti su i brodovi koji nemaju jasne veze sa Tel Avivom, prenosi Tajms of Izrael.

Jemenski Huti ispalili projektile na američki tanker

Jemenska militantna grupa Huti povezana s Iranom lansirala je dve protivbrodske balističke rakete na tanker u vlasništvu SAD kasno u četvrtak, ali su rakete pale u vodu blizu broda, ne izazivajući štetu, saopštila je američka vojska.

Služba za praćenje plovidbe "TankerTrackers" saopštila je na društvenim mrežama da je "prilično mali hemijski tanker napustio luku u Crvenom moru u Džedi, u Saudijskoj Arabiji za Kuvajt, ali je njen automatski identifikacioni sistem u utorak bio odjavljen sa mreže", dok je prolazio blizu Jemena.

Huti su preuzeli odgovornost za napad, koji se dogodio sinoć oko 21 časa po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.

Oni tvrde da napadaju brodove u znak solidarnosti s Palestincima koji se nalaze na udaru Izraela u Gazi.

Huti profitiraju od američkih napada, ocenjuju analitičari

Od aktuelne eskalacije između jemenske paravojske Huta i koalicije predvođene SAD u Crvenom moru, profitiraju militantni Huti koje podržava Iran, ocenjuju posmatrači.

"Huti su tražili priliku za sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama", smatra Hišam al Omejsi, stručnjak za Jemen i bivši direktor Vašingtonskog centra za istraživanje prilika u Jemenu, preneo je Dojče vele.

Prema njegovim rečima, poslednjih osam godina stalno su govorili svojim sledbenicima da su u ratu sa SAD i Izraelom, tako da je ovo za njih "zlatna prilika", odnosno šansa koju moraju da iskoriste.

Jemen je u ratu od 2014. godine, nakon što su Huti, koje podržava Iran, počeli da se bore protiv vlade koju podržava Saudijska Arabija. Devet godina ratovanja ostavilo je Jemen podeljen na sever i zapad zemlje koji kontrolišu Huti, uključujući i moreuz Bab el-Mandeb koji vodi do Crvenog mora i jug koji kontroliše međunarodno priznata vlada i njeni domaći saveznici.

Lokalna plemena dominiraju na istoku zemlje.

Jemenska infrastruktura je teško oštećena, a sukob je gurnuo stanovništvo u jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu, ukazuju Ujedinjene nacije.

Huti, čiji je zvanični naziv "Ansar Alah", u međuvremenu pregovaraju sa Saudijskom Arabijom o dugoročnom prekidu vatre.

Očekuje se da će krajem januara američki specijalni izaslanik za Jemen Tim Lenderking da finalizuje mirovni sporazum između Saudijske Arabije i Huta.