24. januar 2024 13:07

Ruska Duma je usvojila zakon o konfiskaciji imovine zbog širenja lažnih vesti o vojsci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruska Duma je usvojila zakon o konfiskaciji imovine zbog širenja lažnih vesti o vojsci

Foto: shutterstock.com/Aleksei Ignatov, ilustracija

MOSKVA - Donji dom ruskog parlamenta usvojio je danas u prvom čitanju predlog zakona o oduzimanju imovine onima koji su osuđeni za širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Ruske Federacije i pozivanje na aktivnosti čiji je cilj narušavanje integriteta i bezbednosti Rusije.

Mera oduzimanja imovine i državnih nagrada, za koju je glasalo 395 poslanika Dume, odnosiće se i na one koji su osuđeni za javno pozivanje na ekstremizam i na uvođenje sankcija Rusiji i njenim građanima, ali i na one koji su osuđeni za pružanje pomoći u izvršenju odluka međunarodnih organizacija u kojima Ruska Federacija ne učestvuje, kao i osuđenih za rehabilitaciju nacizma.

Usvojen nacrt zakona predlaže i izmene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, prenose RIA Novosti.

Osim konfiskacije imovine, predlog zakona predviđa mogućnost, da se sudskom odlukom, osobama koje su optužene za zločine protiv bezbednosti Rusije, oduzmu specijalna, vojna i druga počasna zvanja i državne nagrade.

Nacrt zakona takođe predlaže da se pooštri krivična odgovornost za lica koja su javno pozivala na aktivnostiusmrene protiv bezbednosti Rusije, ako su izvršene iz plaćeničkih razloga ili za najam, kao i iz političke, ideološke, rasne, nacionalne ili verske mržnje, ili iz mržnje ili neprijateljstva prema bilo kojoj društvenoj grupi.

U obrazloženju se ističe da je dilj donošenja zakona suzbijanje finansiranja krivičnih dela, kao i drugih aktivnosti usmerenih protiv bezbednosti Ruske Federacije.

Predlog zakona podržali su Generalno tužilaštvo, Istražni komitet, Ministarstvo pravde i Rosfinmonitoring.