25. januar 2024 15:47

Blumberg: Većinu ruskih ratnih čipova proizvodu američke i evropske kompanije

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Gil C, ilustracija

MOSKVA - Rusija je prošle godine uvezla više od milijardu dolara naprednih američkih i evropskih čipova, uprkos ograničenjima koja su imala za cilj da spreče predsednika Vladimira Putina da se domogne tehnologije za podsticanje rata u Ukrajini.

Poverljivi podaci ruske carinske službe do kojih je došao Blumberg pokazuju da su više od polovine uvezenih poluprovodnika i integrisanih kola u prvih devet meseci 2023. godine proizvele američke i evropske kompanije.

Među njima su Intel Corp, Advanced Micro Devices i Analog Devices Inc., kao i evropski brendovi Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV i NxP Semiconductors NV. Nema nagoveštaja da su kompanije prekršile zakone o sankcijama, a podaci ne pokazuju ko je izvezao tehnologije u Rusiju, odakle su isporučene i kada je roba proizvedena.

Kompanije su saopštile da se u potpunosti pridržavaju uslova sankcija, da su prestale sa poslovanjem u Rusiji kada je izbio rat i da su uspostavile procese i politike za praćenje poštovanja ovih mera, kao i da rade na suzbijanju nezakonitog preusmeravanja robe.

Ogromna većina ograničenih tehnologija ulazi u Rusiju putem ponovnog izvoza iz trećih zemalja, uključujući Kinu, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

SAD i EU rade na blokiranju tih ruta, posebno se fokusirajući na listu takozvane robe dvostruke namene i napredne robe visokog prioriteta koja se nalazi u ruskom oružju u Ukrajini ili koja je ključna za njegovu proizvodnju, navodi Blumberg

Distributeri upravljaju značajnim delom prodaje industrije čipova i oni će zauzvrat imati više dobavljača. Od proizvođača se ne traži uvek da prate gde njihovi proizvodi idu nakon prodaje ovim kompanijama, iako neki specifični čipovi za vojnu upotrebu moraju imati papirni trag.

Carinski podaci pokazuju da je Rusija uvezla čipove od 1,7 milijardi dolara u prvih devet meseci prošle godine, uključujući 1,2 milijarde dolara koje je napravilo ukupno 20 kompanija. Manji proizvođači, uključujući neke iz Evrope i SAD, verovatno će činiti preostalih 500 miliona dolara čipova.

Carinska vrednost trgovine visokoprioritetnim artiklima možda je blago pala u drugoj polovini prošle godine, što ukazuje na to da napori SAD, EU i saveznika Grupe sedam da sprovedu sankcije Rusiji možda počinju da daju rezultate.

Podaci ruske carine pokazuju da je broj deklaracija i ukupan godišnji obim isporuka čipova verovatno u stalnom padu od 2021, što, kako navodi američka agencija, sugeriše da Rusija možda plaća više za robu kako cena izbegavanja ograničenja raste.

Rusija je prestala da objavljuje zvanične podatke ubrzo nakon invazije na Ukrajinu. Federalna carinska služba je u saopštenju poslatom e-poštom navela da privremeno ne daje podatke o spoljnoj trgovini.

Kijevska škola ekonomije saopštila je ranije ovog meseca da je Rusija uvezla 8,77 milijardi dolara robe na ratištu između januara i oktobra prošle godine, što je pad od samo 10 odsto u poređenju sa periodom pre sankcija, dok je uvoz šire definisanih kritičnih komponenti odbrambene industrije dostigao 22,23 milijarde dolara.