29. januar 2024 13:48

Raguš: Veštačka inteligencija donosi razvoj svih segmenata privrede i društva, ali i rizike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raguš: Veštačka inteligencija donosi razvoj svih segmenata privrede i društva, ali i rizike

Foto: NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Veštačka inteligencija će u budućnosti oblikovati razvoj svih segmenata privrede i društva, ali ona donosi i izazove, kao što je zaštita podataka o ličnosti, rekla je danas u Briselu zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Marina Raguš na Parlamentarnom forumu posvećenom veštačkoj inteligenciji (AI) i njenim budućim uticajima, u organizaciji belgijskog predsedavanja Savetom EU.

"Veštačka inteligencija može da unapredi i efikasnost rada javne uprave i kvalitet usluga koje država pruža građanima i privredi" , rekla je Raguš i dodala da "da će ta tehnologija oblikovati razvoj svih segmenata privrede i društva u budućnosti, a samim tim imati uticaj na demokratiju i rad nacionalnih parlamenata".

Upozorila je i da uz potencijalne prednosti u vidu ekonomskog razvoja i unapređenja efikasnosti, razvoj veštačke inteligencije nosi sa sobom i određene izazove, saopšteno je iz Narodne skupštine.

"To su pre svega zaštita podataka o ličnosti, rizik da se iz podataka naslede pristrasnost i diskriminatorni faktori, smanjivanje potrebe za postojećim radnim mestima i druga etička pitanja“, istakla je ona.

Podsetila je da je Srbija bila 26 država koja je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije za period do 2025. godine.

Glavne teme na forumu su uticaj veštačke inteligencije na kreativne i kulturne industrije, uticaj veštačke industrije na svakodnevni život evropskih građana, uticaj na obrazovanje, zdravstveni sektor i javnu upravu.

Na skupu učestvuje oko pedeset poslanika iz dvadeset država članica Evropske unije, četiri države kandidata i Norveške.

Skupština Srbije je u prošlom mandatu formirala Pododbor za informatičko društvo i digitalizaciju koji se od osnivanja februara 2021. godine bavio digitalizacijom i veštačkom inteligencijom, da bi 19. januara 2022. godine održao javno slušanje na temu "Veštačka inteligencija i čovek u novom digitalnom dobu.