3. februar 2024 15:35

Američka vojska: Pogođeno više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Wead, ilustracija

VAŠINGTON - Američka vojska saopštila je da je u vazdušnim napadima pogodila više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji i da su u napadima korišćeni brojni avioni, uključujući bombardere dugog dometa koji su doleteli iz SAD.

"Snage američke Centralne komande (CENTCOM) izvele su vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga korpusa Iranske revolucionarne garde i savezničkih milicija. Američke vojne snage su pogodile više od 85 ciljeva, sa brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doleteli iz Sjedinjenih Država“, navedeno je u saopštenju CENTCOM-a.

Precizirano je da je u vazdušnim napadima korišćeno više od 125 preciznih projektila i da su na meti bili komandni i obaveštajni centri, skladišta za rakete, projektili i bespilotne letelice, logistika i objekti u lancu snabdevanja municijom "milicijskih grupa i njihovih sponzora iz Iranske revolucionarne garde koji su omogućili napade na američke i koalicione snage", prenosi CNN.

Iran: Američki vazdušni napadi krše suverenitet Iraka i Sirije

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je noćašnje vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji i optužilo zvanični Vašington da je "povredio suverenitet i teritorijalni integritet" te dve zemlje.

U saopštenju portparola iranskog ministarstva spoljnih posova Nasera Kananija navodi se da su američki napadi "još jedan avanturistički i strateški promašaj Sjedinjenih Država koji će rezultirati povećanjem napetost i nestabilnosti u regionu", prenosi Rojters.

Hamas: Vašington udarima na Siriju i Irak samo doliva ulje na vatru na Bliskom istoku

Palestinski militantni Hamas osudio je noćašnje vazdušne udare SAD na Siriju i Irak, ocenivši da Vašington "doliva ulje na vatru" na Bliskom istoku.

Hamas dodaje da SAD snose "punu odgovornost za posledice ovog agresivnog napada na Irak i Siriju", preneo je "Tajms of Izrael".

"Vi koji dolivate ulje na vatru, uveravamo vas da region neće dobiti stabilnost, ni mir, dok se cionistička agresija, genocidni zločini i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze ne zaustavi", navela je ta palestinska grupa.

Bajden: Odgovor je počeo, nastaviće se u vreme i na mestima koje SAD izaberu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je naredio vojne udare na objekte u Iraku i Siriji koji su u vezi sa grupama koje su izvršile napade na američke snage, navodeći da će se ti napadi nastaviti u vreme i na mestima koje SAD izaberu.

"SAD ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka svi oni koji žele da nam nanesu zlo znaju da, ukoliko naude i jednom Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", istakao je Bajden, prenosi Rojters.

SAD su pokrenule napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u nedelju, kojem su poginula tri vojnika.

Bela kuća je operaciju, koja je trajala oko 30 minuta, proglasila uspešnom, rekao je zvaničnik Pentagona.

BBC: Odmazda SAD odlagana da bi se izbegao direktan sukob SAD i Irana

Američka vojna odmazda za napad na američke vojnike u Jordanu počela je kasnije nego što se očekivalo da bi se omogućilo Iranu da povuče svoje osoblje sa ciljnih lokacija i izbegne širi sukob između SAD i Irana, ocenjuju spoljnopolitički eksperti za BBC.

U međuvremenu je Bajdenova administracija počela da se suočava sa nezgodnim pitanjima i kritikama republikanaca usmerenim da vreme i snagu američkog vojnog odgovora, prenosi BBC.

"Američki udari usmereni su na smanjenje vojnih kapaciteta frakcija koju podržava Iran, ali ne i na eskalaciju sukoba između Vašingtona i Teherana, iako to verovatno neće sprečiti neke buduće napade", izjavio je za BBC Mik Malroj, bivši zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane za Bliski istok.

Velika Britanija nepokolebljivo stoji uz SAD nakon udara na proiranske ciljeve na Bliskom Istoku

Velika Britanija saopštila je danas, nakon što je američka vojska pokrenula talase vazdušnih udara u Iraku i Siriji na ciljeve povezane sa Iranom, da je "nepokolebljivo" uz SAD i izrazila podršku pravu Vašingtona da uzvrati na napade.

"Velika Britanija i SAD su pouzdani saveznici. Ne bismo komentarisali njihove operacije, ali mi podržavamo njihovo pravo da odgovore na napade. Mi već dugo osuđujemo destabilizujuće aktivnosti Irana širom regiona, uključujući prižanje političke, finansijske i vojne podrške brojnim militantnim grupama", navodi se u saopštenju portparola britanske vlade, prenosi Rojters.

Zaharova: O američkim udarima na Irak i Siriju treba da se razgovara u SB UN

Rusija je osudila američke vazdušne napade u Iraku i Siriji i smatra da situacija treba da se razmatra u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Jasno je da su vazdušni napadi namerno upereni ka tome da se dalje rasplamsa konflikt. Konstantim napadima, skoro bez pauze, na objekte navodnih proiranskih grupa u Iraku i Siriji, SAD namerno pokušavaju da uvuku najveće zemlje regiona u konflikt", istakla je Zaharova, preneo je Rojters.

Najmanje 16 osoba poginulo u napadima SAD na proiranske ciljeve u Iraku

Najmanje 16 osoba je ubijeno, uključujući civile, a 25 je ranjeno u američkim vazdušnim napadima na proiranske ciljeve u Iraku, saopštila je danas kancelarija iračkog premijera Mohameda Šija al Sudanija.

U saopštenju su ti napadi osuđeni kao "nova agresija na suverenitet Iraka" i demantovane tvrdnje da je vlada Iraka sa SAD prethodno koordinirala napade, a te tvrdnje su nazvane "lažima", preneo je Rojters.

"Prisustvo vojne koalicije predvođene SAD u regionu postalo je razlog za ugrožavanje bezbednosti i stabilnost u Iraku i opravdanje za uključivanje Iraka u regionalne i međunarodne sukobe", navodi se u saopštenju.

Rojters: Na američku bazu Al-Harir u Iraku danas nisu izvršeni napadi

Na američku vazdušnu bazu Al-Harir na severu Iraka danas nisu izvršeni napadi, rekla su tri neimenovana bezbednosna izvora za Rojters, demantujući na taj način tvrdnje militanata iz Islamskog otpora u Iraku da su gađali bazu.

Grupa islamski otpor saopštila je, nekoliko sati nakon što su SAD izvršile napade na ciljeve u Iraku i Siriji koji su u vezi sa Iranom, da su njeni pripadnici pogodili vazdušnu bazu Al Harir na severu Iraka.