3. februar 2024 15:44

Predsednik Kenije: Za smrtonosnu eksploziju krivi korupcija i nekompetentnost zvaničnika

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo, File/Brian Inganga

NAJROBI - Predsednik Kenije Vilijam Ruto izjavio je danas da su korupcija i nekompetentnost zvaničnika doveli do toga da se u stambenoj četvrti otvori fabrika za preradu tečnog gasa, koja je eksplodirala i izazvala požar u kojem su poginule tri, a povređeno više od 280 osoba.

Dok policija traga za vlasnicima ovog pogona, predsednik Ruto poručuje da zvaničnici koji su izdali dozvole za rad postrojenja moraju biti otpušteni i krivično gonjeni, prenosi AP.

Tri osobe su poginule, a najmanje 24 teško povređene kada je kasno u četvrtak ogromna vatrena lopta izbila iz skladišta gasa i brzo se proširila zapalivši okolne kuće i skladišta.

Neke plinske boce eksplozija je odbacila više stotina metara što je izazvalo odvojene požare i u susednom kvartu.

Iako je u vreme nesreće fabrika za preradu tečnog gasa radila ilegalno, Ruto je optužio nadležne jer su izdali neke dozvole za rad u stambenoj zoni.

"Vrlo jasno je da je to bila pogrešna stvar, ali su zbog nesposobnosti i korupcije dozvole izdate", rekao je Ruto na skupu u gradu Lugari na zapadu Kenije.

Odbor Nacionalne uprave za životnu sredinu Kenije je u svom saopštenju naveo da je suspendovao četiri zvaničnika, uključujući direktora za ekološku usklađenost.

Predsednik upravnog odbora ove ustanove Emilio Mugo zatražio je od policije da ispita četvoricu zvaničnika.

Šef policije u Najrobiju Adamson Bungei rekao je da je u toku potraga i za vlasnicima lokacije.

"Tražimo ih radi ispitivanja", rekao je Bungei.