4. februar 2024 21:27

Netanijahu: Izrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Izrael neće okončati rat dok ne uništi Hamas i oslobodi sve taoce

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas na sednici vlade da Izrael neće okončati rat dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi - uništenje Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguravanje da Pojas Gaze nikada više neće predstavljati pretnju za Izrael.

Netanijahu je ponovio da je uništenje Hamasa glavni ratni cilj Izraela, što, kako je naveo, podrazumeva uništenje preostalih sedam bataljona te terorističke grupe, operacije čišćenja koje izraelska vojska sprovodi u racijama u severnom i centralnom Pojasu Gaze, kao i uništavanje mreže podzemnih tunela te grupe, što zahteva više vremena.

Govoreći o potencijalnom dogovoru o oslobađanju talaca, Netanijahu je rekao da Izrael neće pristati na svaki dogovor, ni po koju cenu, objavio je Tajms of Izrael.

Borelj: Ukidanje finansijske pomoći UNRWA bilo bi opasno

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da bi ukidanje finansijske pomoći Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) bilo nesrazmerno i opasno.

"UNRWA je ključna za pružanje pomoći za više od milion ljudi u Gazi koji pate od katastrofalne gladi. Ukidanje sredstava dovelo bi u opasnost stotine hiljada života", naveo je Borelj u autorskom tekstu objavljenom na njegovom blogu.

On je naglasio da su optužbe na račun osoblja UNRWA za saučesništvo u napadima na Izrael 7. oktobra "ozbiljne", poručivši da niko od odgovornih ne bi trebalo da prođe nekažnjeno.

"Međutim, UNRWA je odmah reagovala i optuženim zaposlenima su raskinuti ugovori. Istraga Kancelarije za interni nadzor UN je u toku i uveren sam da će ona biti dopunjena početkom nezavisne eksterne istrage pre nego što naredna isplata Evropske komisije bude dospela krajem meseca. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš me je uverio da Ujedinjene nacije ovom pitanju pridaju značaj koji zaslužuje. Ja mu u potpunosti verujem", napisao je Borelj.

Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu

Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael nije spreman da prihvati dogovor po bilo koju cenu kako bi se oslobodili taoci koje drži Hamas, usled razdora u njegovoj koaliciji zbog američkog pritiska da se u Pojas Gaze unese više pomoći.

"Napori da se oslobode taoci traju neprekidno. Takođe, naglasio sam na bezbednosnom sastanku vlade da nećemo pristati na svaki dogovor, ni po svaku cenu", rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da se činilo da je Netanijahu uputio prekor ministru krajnje desnice, Itamaru Ben-Gviru, koji želi da se jevrejski doseljenici vrate u Gazu i koji je kritikkovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog pritisaka da se isporuči pomoć palestinskoj enklavi.

"Umesto da nas totalno podrži, Bajden je zauzet davanjem humanitarne pomoći i goriva (Gazi), što na kraju dođe do Hamasa", rekao je nedavno Ben Gvir u intervjuu za Vol strit džurnal.

Izrael će dovesti 65.000 stranih radnika da rade na građevini umesto Palestinaca

Izraelska vlada saopštila je danas da će dovesti 65.000 stranih radnika iz Indije, Šri Lanke i Uzbekistana, kako bi se nastavilo sa građevinskim radovima koji su obustavljeni 7. oktobra, kada su palestinski radnici poslati kućama, nakon smrtonosnog napada militantnog Hamasa na jug Izraela.

Oko 72.000 palestinskih radnika bili su zaposleni na građevinskim mestima u Izraelu pre napada, što je nateralo izraelsku vladu da ih izbaci iz Izraela, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters.

Oko 20.000 stranih radnika ostalo je u Izraelu, ali gotovo polovina građevinskih mesta je zatvorena zbog nedostatka radne snage.

Ministarstvo za brigu o domaćinstvima saopštilo je da se očekuje dolazak nove grupa stranih radnika narednih nedelja.

Kanada će sankcionisati naseljenike na Zapadnoj Obali i lidere Hamasa

Kanada će uvesti sankcije izraelskim doseljenicima koji podstiču nasilje na Zapadnoj obali i uvesti nove sankcije liderima Hamasa, saopštila je danas kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli, nakon što su SAD preduzele slične mere prethodne nedelje.

"Aktivno radimo na tome. Želim da, dok sam u Ukrajini, posao u Otavi bude obavljen i radujem se objavi uskoro", poručila je Džoli, koja je trenutno u poseti Ukrajini.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u petak da razmatra uvođenje sankcija "ekstremističkim" izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali, piše Rojters.

Posle Šestodnevnog rata 1967, Izrael je okupirao Zapadnu obalu od reke Jordan, koju Palestinci vide kao jezgro potencijalne nezavisne države.

Libijski premijer: Izraelski napadi na Gazu "najružniji oblik terorizma"

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibeh danas je rekao da izraelski napadi na Gazu predstavljaju "najružniji oblik terorizma" i pozvao na hitno zaustavljanje napada u Gazi i zločina protiv palestinskog naroda.

Dbeibeh je, tokom govora na sastanku 42 člana Islamske vojne koalicije za borbu protiv terorizma (IMCTC) u Rijadu, rekao da će izraelski napadi imati ozbiljne posledice na globalnu stabilnost, javlja Anadolija.

Ministarstvo zdravlja u Gazi danas je saopštilo da je najmanje 27.365 Palestinaca ubijeno, a 66.630 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra.

Prema UN, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je interno raseljeno i veliki broj njih se trenutno nalazi u južnom gradu Rafa, gde se suočavaju sa manjkom hrane, čiste vode i medicinske nege, kao i širenjem raznih bolesti usred prenaseljenosti.

Sežurne: Potrebno je pripremiti se za povratak palestinskih vlasti u Pojas Gaze

Francuski ministar inostranih poslova Stefan Sežurne izjavio je danas tokom razgovora sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Kairu da je potrebno pripremiti se za povratak palestinskih vlasti u Pojas Gaze.

"Zalažemo se za prekid vatre, ali takođe moramo da se pripremimo za povratak Palestinske uprave u Gazu, sa obnovljenom upravom", rekao je Sežurne na konferenciji za novinare nakon sastanka sa El-Sisijem i egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem.

Sisijeva kancelarija saopštila je da su na sastanku Sežurnea sa egipatskim zvaničnicima naglašeni zajednički napori da se uspostavi prekid vatre i dostavi humanitarna pomoć za Pojas Gaze.

Sežurne je napisao na platformi X da je tokom sastanka sa El-Sisijem ponovio posvećenost Francuske prekidu vatre u Pojasu Gaze i ponovnom pokretanju pregovora za političko rešenje o uspostavljanju dve države.

IDF: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu, ubijeni brojni operativci

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su danas da Padobranska brigada napreduje u kvartu Al-Amal u Kan Junisu za koji tvrdi da je glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni "brojni operativci" te palestinske organizacije.

U saopštenju se navodi da su u tom kvartu izraelske trupe pronašle oružje i desetine lokacija koje pripadaju Hamasu, uključujući tunelska okna, osmatračnice i fabrike za proizvodnju oružja.

Dodaje se da su vojnici naišli na nekoliko ćelija Hamasa koje su pokušavale da otvore vatru i postave eksplozivne naprave, prenosi Tajms of Izrael.

IDF navodi da su izraelske snage ubile "brojne naoružane ljude" u borbama iz blizine, snajperskom vatrom, minobacačkim granatiranjem i usmeravanjem vazdušnih napada.

Saliven: Humanitarna pomoć Gazi je prioritet za Blinkena

Humanitarna pitanja u Gazi će biti u fokusu posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Bliskom istoku, saopštio je danas savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

Najvažniji prioritet Blinkena na putovanju kroz zemlje Bliskog istoka biće da osugura humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi koji su u teškom stanju posle meseci izraelskih napada na tu enklavu, prenosi Rojters.

"Potrebe palestinskog naroda su od ključnog značaja. Sjedinjene Države veruju da je od vitalnog značaja da se postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas oteo tokom napada, uključujući američke taoce, uz prateću humanitarnu pauzu", poručio je Saliven u programu "Face the Nation" na kanalu CBS.

Savetnik za bezbednost je istakao da je takođe u pitanju nacionalni interes SAD, kao i da je na Hamasu da li će prihvatiti takav dogovor o taocima, budući da je Izrael već izneo predlog.

Palestinski doktor tvrdi da su ga izraelske snage mučile u pritvoru 45 dana

Palestinski doktor Said Abdulrahman Maruf tvrdi da su ga izraelske snage mučile tokom 45 dana dok je bio u pritvoru, uključujući okivanje nogu, vezivanje ruku i očiju i onemogućavanje normalnog spavanja. Maruf je oslobođen prošle sedmice posle 45 dana, a izraelske snage su ga uhapsile kada su preuzele bolnicu Al-Ahli al-Arab u gradu Gazi u decembru, preneo je Rojters.

Doktor je rekao da tokom pritvora nije mogao da spava jer je pod bio prekriven kamenčićima, bez dušeka, jastuka i pokrivača i da je puštana glasna muzika.

Takođe je rekao da je u zatvoru smršao više od 25 kilograma, kao i da je izgubio osećaj za ravnotežu.

Maruf je ukazao da se mučenja u zatvoru koja je doživeo ne mogu opisati i da može da razume koliko su bile velike patnje samo onaj ko ih je preživeo.

On kaže da ne zna gde je bio zatočen jer je sve vreme imao povez preko očiju i da nije siguran da li je to bilo unutar ili izvan Gaze.

Lazarini: Izrael nije dostavio dokaze o optužbama protiv radnika UNRWA

Generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je za "Fajnenšel tajms" da Izrael još uvek nije dostavio dokaze kojima može da potkrepi tvrdnje da je 12 zaposlenih UNRWA bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra.

List je naveo da je imao uvid u obaveštajnu procenu koja nije pružila dokaze za tvrdnje Izraela, koje uključuju optužbu da je član osoblja UNRWA kidnapovao ženu.

Lazarini je rekao da, iako ozbiljno shvata navode iznete na račun organizacije, ne može da komentariše napredak istrage Kancelarije za unutrašnji nadzor UN, javlja Al Džazira.

Te tvrdnje su navele 15 zemalja donatora da uskrate finansiranje UNRWA, što je potez za koji je Lazarini rekao da bi mogao dovesti do toga da agencija bude primorana da prekine pomoć i operacije u Pojasu Gaze do kraja februara.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 92 osobe ubijene tokom noći

U izraelskim napadima protekle noći ubijene su najmanje 92 osobe, saopštilo je jutros ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Iz tog ministarstva tvrde da je pogođeno i obdanište u Rafi na jugu Pojasa Gaze, gde se stanovništvo raselilo iz severnog dela palestinske enklave, prenosi Tajms of Izrael.

Stotine hiljada stanovnika Gaze slilo se u najjužniji grad Rafu bežeći od borbi na drugim mestima u palestinskoj enklavi i posle poziva izraelske vojske da se evakuišu na bezbedniji jug Pojasa Gaze.

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 ranjeno u Gazi od 7. oktobra

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

U saopštenju se navodi da je u protekla 24 sata u Gazi ubijeno oko 127 Palestinaca, a da je 178 povređeno, prenosi Rojters.

Izrael je počeo operacije u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine izvela raketni napad, a potom upala na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

Netanijahu i Lapid izrazili neslaganje sa Gvirom zbog kritika Bajdena

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i lider opozicije Jair Lapid izrazili su neslaganje sa ministrom bezbednosti Itamanom Ben Gvirom zbog njegovih komentara o pristupu predsednika SAD Džozefa Bajdena ratu u Gazi.

"Uz vođstvo Trampa umesto Bajdena, američki odnos prema ratu u Gazi bio bi drugačiji. Bajden je zauzet pružanjem humanitarne pomoći i benzina Gazi", rekao je Gvir, što se prema njegovim tvrdnjama, kosi sa pružanjem potpune podrške Izraelu.

Netanijahu je istakao da postoje nesuglasice sa SAD i da će Izrael kao suverena država sama donositi odluke, ali da su dve zemlje do sada "odlučnim i promišljenim odlukama uspele da prevaziđu neslaganja", prenosi Tajms of Izrael.

Blinken danas peti put na Bliskom istoku od početka sukoba u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department.

Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem.

Portparol IDF: Tri divizije su raspoređene na severu, 3.400 lokacija Hezbolaha je na meti

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je danas da je vojska rasporedila tri divizije na severnu granicu nakon Hezbolahovih napada na severni Izrael.

On je istakao da IDF radi na „preoblikovanju bezbednosne realnosti“ na severnoj granici, tako da se oko 80.000 Izraelaca raseljenih zbog Hezbolahovih napada može vratiti svojim domovima.

„Mi ne biramo rat kao našu prvu opciju, ali smo svakako spremni i spremamo se za njega sve vreme, ako treba“, rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On precizirao da je IDF napao više od 150 ćelija, ubivši oko 200 terorističkih operativaca, uglavnom pripadnika Hezbolaha, i gađao više od 3.400 lokacija Hezbolaha od početka rata u Gazi.