5. februar 2024 09:15

Senat SAD predstavio nacrt zakona o bezbednosti granica i obezbeđivanju pomoći Ukrajini i Izraelu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ YuryKara, ilustracija

VAŠINGTON - Američki Senat objavio je danas nacrt dvopartijskog zakona o bezbednosti granica i obezbeđivanju pomoći Ukrajini i Izraelu, u ukupnoj vrednosti od 118 milijardi dolara.

Pored 20.23 milijarde dolara predviđenih za obezbeđivanje granica, predlog zakona uključuje 60.06 milijardi dolara za podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, 14.1 milijardi dolara bezbednosne pomoći za Izrael, 2.44 milijarde dolara za Centralnu komandu SAD i sukob u Crvenom moru i 4.83 milijarde dolara za podršku partnerima SAD u Indo-Pacifiku, prema podacima koje je saopštila senatorka Peti Marej.

Dodatnih 10 milijardi dolara predviđeno je za humanitarnu pomoć za civile u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i Ukrajini, prenosi Rojters.

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da će preduzeti korake za održavanje početnog glasanja o zakonu u sredu, dok je nezavisna senatorka Kirsten Sinema navela da će zakon obezbediti južnu granicu SAD, što je predviđeno merom da Ministarstvo unutrašnje bezbednosti zatvori granicu ako u proseku bude više od 5.000 pokušaja prelaska dnevno tokom sedam dana.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je u oktobru od Kongresa da obezbedi dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, Izraelu i kineskom regionu Tajvan, ali su republikanci u Kongresu tu inicijativu blokirali i tražili da se ta sredstva donesu zajedno sa promenom imigracione politike.

Američka granična patrola uhapsila je oko dva miliona migranata na granici u fiskalnoj 2023.