16. februar 2024 20:49

Miler: Blinken i Vang se susreli na marginama konferencije u Minhenu

Izvor: TANJUG

Foto: Pool Photo via AP/Wolfgang Rattay

MINHEN - Najviše diplomate iz SAD i Kine održale su danas "iskrenu i konstruktivnu" diskusiju o pitanjima u vezi sa odnosom prema Tajvanu, situaciji u Južnom kineskom moru, ratu Rusije protiv Ukrajine i sintetičkim opioidima, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia na marginama Minhenske bezbednosne konferencije bio je najnoviji susret na najvišem nivou između dve strane otkako je predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao sa kineskim liderom Si Đinpingom krajem prošle godine u Kaliforniji, navodi AP.

Service Photo Gallery

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Blinken naglasio važnost održavanja mira u Tajvanskom moreuzu i istakao značaj ulaganja novih napora u borbu protiv narkotika.

Američki državni sekretar je izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industriji i predočio da zvanični Vašington to tumači kao pomoć ruskim vojnim operacijama protiv Ukrajine.

"Dve strane su imale iskrenu i konstruktivnu diskusiju o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja u okviru tekućih napora da se održe otvorene linije komunikacije i da se odgovorno upravlja konkurentnim odnosima", rekao je Miler.

Prema njegovim rečima Blinken je ponovio da će se zvanični Vašington zalagati za interese SAD i vrednosti i interese američkih saveznika i partnera.

Dodao je da su aktuelni sukob na Bliskom istoku i situacija sa Severnom Korejom takođe bile teme razgovora.

"Obe strane su prepoznale važnost održavanja otvorenih linija komunikacije između SAD i Kine u vezi sa nizom strateških pitanja, uključujući sastanke i konsultacije na visokom nivou o ključnim oblastima u narednim mesecima", rekao je Miler.