20. februar 2024 12:58

Ben Gvir: Pristup Al Aksi tokom Ramazana za između 40.000 i 50.000 muslimana

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Maya Alleruzzo

JERUSALIM - Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da će odobriti pristup za 40.000 do 50.000 muslimana jerusalimskoj džamiji Al Aksa tokom predstojećeg muslimanskog svetog meseca Ramazana.

''Moj stav je u principu usvojen pre nego stav onih koji su mislili da bi trebalo dozvoliti ulaz čitavoj povorci izraelskih Arapa'', rekao je Ben Gvir, dodajući da postoji zabrinutost da bi veliki broj Arapa unutar Jerusalima mogao da dovede do protesta povodom rata u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

On je istakao da je uspeo da se izbori za veće ograničenje, navodeći da su neki drugi zvaničnici tražili da pristup džamiji bude dozvoljen za između 120.000 i 150.000 muslimana.

Dodao je da je Netanijahu odbacio njegov predlog da se većini muslimanskih građana Izraela zabranji klanjanje namaza tokom Ramazana.

Prethodno je izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio da će Izrael dozvoliti ograničenom broju islamskih vernika da prisustvuju u Al Aksi tokom Ramazana.

Ben-Gvir je izrazio razočaranje što Netanijahu nije prihvatio njegov predlog da se policija izda ovlašćenje da uđe u kompleks Al Akse i ukloni sve zastave ili znakove postavljene u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Pozivajući se na tešku situaciju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, Ben-Gvir je tvrdio da bi bilo porazno da se dozvoli iskazivanje solidarnosti sa Hamasom u gradu koji Izrael smatra svojom prestonicom.

Kako oko 18 odsto stanovništva Izraela čine muslimani, pravila o pristupu Brdu hrama su čest izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući Ramazan, koji bi ove godine trebalo da počne oko 10. marta.

Izrael je ranije uglavnom uvodio ograničenja za mlađe Palestince iz Jerusalima i okupirane Zapadne obale.

Al Aksa, jedno od najsvetijih islamskih svetilišta, deo je istočnog Jerusalima, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967, i nalazi se na vrhu brda u starom gradu Jerusalima na lokaciji koju Jevreji takođe poštuju kao mesto svojih hramova iz biblijskih vremena.