1. mart 2024 19:54

Sunak: Postoji rastuća pretnja od ekstremizma po demokratiju u Velikoj Britaniji

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak poručio je danas da postoji rastuća pretnja od ekstremizma po demokratiju Velike Britanije, reagujući, između ostalog, na pobedu predstavnika levičarske Radničke partije Džordža Galoveja u izbornoj jedinci Ročdejl.

"Poslednjih nedelja i meseci, videli smo šokantan porast ekstremističkih poremećaja i kriminala. Protesti na našim ulicama prerasli su u zastrašivanje, pretnje i planirane akte nasilja", rekao je Sunak u obraćanju naciji iz Dauning strita, prenosi Gardijan.

Dodao je da se deca u Britaniji plaše da neko ne sazna da su Jevreji, dok se, istovremeno, muslimanke nalaze na meti napada zbog delovanja terorističke grupe sa kojom nemaju veze.

"Sada je i naša demokratija meta. Poslanici se ne osećaju bezbedno u svojim domovima. Dugogodišnje parlamentarne konvencije su otkazane iz bezbednosnih razloga. Još je alarmantnije to što su sinoć dopunski izbori u Ročdejlu vratili kandidata koji odbacuje užas onoga što se dogodilo 7. oktobra i koji veliča Hezbolah", rekao je Sunak.

Džordž Galovej, nekadašnji poslanik iz redova Laburističke partije, vratio se u Donji dom britanskog parlamenta nakon pobede na glasanju u izbornoj jedinici Ročdejl, ovog puta kao predstavnik levičarske Radničke partije Britanije.

Kao veliki protivnik britanskog i zapadnog angažmana na Bliskom istoku, Galovej je privukao pažnju svetske javnosti kada je 1994. godite otputovao u Irak i sastao se sa tadašnjim predsednikom Sadamom Huseinom.