6. mart 2024 15:16

Marija Zaharova: Doprinos Viktorije Nuland podrivanju poverenja Rusije i SAD je kolosalan

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da podsekretarka SAD za politička pitanja Viktorija Nuland predstavlja indikativan slučaj kada talentovani, obrazovani ljudi koji dobro poznaju Rusiju koriste svoje veštine i sposobnosti da bi uništili odnose sa Moskvom.

"Trebalo je da svoje znanje o Rusiji iskoristi za stvaranje, ali ona je to upotrebnila da uništi bilateralne odnose. Generalno mislim da je njen lični doprinos podrivanja poverenja između naših zemalja bio kolosalan", rekla je Zaharova na brifingu, prenosi RIA Novosti.

Ona je dodala da Nuland nije jedina i glavna po pitanju pogoršanja odnosa sa Rusijom, ali je ona "na ovaj ili onaj način lice svega što se sada dešava oko Ukrajine".

Podsekretarka za politička pitanja SAD Viktorija Nuland obavestila je u utorak državnog sekretara Entonija Blinkena da namerava da napusti tu funkciju i ode u penziju, saopšteno je iz Blinkenovog kabineta.

Kako navodi ruska agencija, Nuland je postala poznata po svojoj aktivnoj intervenciji tokom državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

U široj javnosti ostala je upamćena po tome što je hranila aktiviste Majdana kolačićima. Sama Nulandova je kasnije rekla da je delila sendviče, a ne kolačiće, u centru Kijeva, ne samo demonstrantima, već i borcima specijalaca Berkut koji su im se suprotstavili.

Kasnije je priznala da su SAD potrošile oko 5 milijardi dolara na promenu geopolitičke orijentacije značajnog dela ukrajinskog društva.

Nuland i dalje praktikuje "ručnu kontrolu" ukrajinskih elita: veruje se da je njena poslednja poseta Kijevu imala za cilj pomirenje Vladimira Zelenskog sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim, kojeg je on razrešio, navodi RIA.

Nulandova, koja ima istočnoevropske korene, radila je u američkoj ambasadi u Moskvi 1990-ih, predstavljala je Sjedinjene Američke Države u NATO-u, bila je portparol Stejt departmenta za vreme mandata Bila Klintona i bila zadužena za Evropu na vrhuncu ukrajinske krize 2014.

Za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, Nuland se bavila biznisom i akademskim radom, da bi se vratila u politiku tokom mandata aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena.