11. januar 2023 21:52

SAD: Stejt department pokrenuo inicijativu za oslobađanje političkih zatvorenika

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mark Van Scyoc, ilustracija

VAŠINGTON - SAD su najavile pokretanje inicijative pod nazivom ''Bez pravednog razloga'', kojom globalno nastoje da podignu stepen svesti o teškom položaju političkih zatvorenika i njihovih porodica i da se angažuju na oslobađanju svih nepravedno zatočenih pojedinaca širom sveta, saopšteno je danas iz američkog Stejt departmenta.

Pojedinci koji su istaknuti u prvi plan ove inicijative su simbol mnogih političkih zatvorenika koje u zatočeništvu drže vlade u svim delovima sveta, navode iz Stejt departmenta.

Mnogi su žrtve mučenja, rodno zasnovanog nasilja, nehumanih uslova, prisilnog nestanka ili drugih oblika zlostavljanja.

Neki od političkih zatvorenika su lišeni slobode u znak odmazde zbog učešća u mirnim protestima, zbog razotkrivanja korupcije ili zbog kritičkog izveštavanja, dodaje se u saopštenju.

Drugi se drže zatvoreni zbog svoje rasne ili etničke pripadnosti, vere, jezika, rodnog identiteta ili zbog pogrešno percipiranog ili stvarnog LGBTQI+ statusa ili ponašanja.

Neke vlade zloupotrebljavaju svoje pravne sisteme da se, kako navodi Stejt department, obruše na mirne demonstrante ili kritičare vlasti koristeći se izmišljenim optužbama kao što su "terorizam, ekstremizam, sajber zločini, lažne vesti ili huliganizam".

Mnogima su izrečene kazne u sudovima koji nisu nezavisni, u procesima koji su zatvoreni za javnost, dok su drugi pritvoreni bez ikakve druge primenljive pravne zaštite.

Inicijativa ''Bez pravednog razloga'' će podrazumevati diplomatsko angažovanje i javnu diplomatiju u Vašingtonu i ambasadama SAD u inostranstvu i ona reflektuje doprinose advokata političkih zatvorenika, članova njihovih porodice i nevladinih organizacija, navode iz Stejt departmenta.

SAD, kako se itiče u saopštenju, pozivaju da se hitno oslobode svi politički zatvorenici i pozivaju sve koji veruju u univerzalnost ljudskih prava i osnovnih sloboda da podrže ovu inicijativu.