15. novembar 2022 19:53

Berbok kritikovala Iran zbog izricanja smrtne kazne

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

Foto: Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BERLIN - Na konferenciji posvechenoj zabrani smrtne kazne u svetu, nemaccka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kritikovala je danas Iran zbog izvrssenja smrtne kazne i represije nad pripadnicima opozicije.

Govorechi na Svetskom kongresu protiv smrtne kazne u Berlinu na kojem uccestvuje oko 90 delegacija iz celog sveta, Berbokova je rekla da su pogubljenja koristili najccessche autoritarni rezzimi, prenosi Rojters.

Ona je izrazila uzzasnutost povodom izvesstaja da je Iran izrekao smrtnu kaznu osobi koja se pridruzzila masovnim protestima zbog smrti Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral 16. septembra gde je dospela zbog toga ssto nije nosila "prikladnu odechu".

"Ne krijemo ssta mislimo o brutalnoj represiji rezzima protiv sopstvenog naroda. U Iranu je sada izreccena smrtna kazna osobi koja nije uradila nissta drugo osim ssto se zalagala za svoja liberalna i gradjanska prava", poruccila je Berbokova iz Berlina, samo dan nakon ssto je EU uvela nove sankcije iranskim rukovodiocima.