10. april 2024 07:38

Razgovori Kišide i Bajdena fokusirani na Kinu, Ukrajinu i ''US Steel''

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Susan Walsh

BEOGRAD - Japanski premijer Fumio Kišida započeo je posetu Vašingtonu gde se susreo sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o kineskim vojnim aktivnostima u Pacifiku, situaciji u Ukrajini, kao i planu japanske kompanije Nipon Stil (Nippon Steel) da otkupi američki Ju-Es Stil (US Steel), čemu je Bajden prethodno izrazio protivljenje.

Kako navodi AP, Bajden je nastojao da stavi veći fokus spoljne politike na Pacifik uprkos posledicama ruske invazije na Ukrajinu i ratu između Izraela i Hamasa, dok je Tokio bio jedan od najvećih donatora Kijeva od ruske invazije u februaru 2022. godine, a Japan je povećao svoje izdatke za odbranu zbog zabrinutosti usled vojne asertivnosti Kine.

Service Photo Gallery

''Premijer je uveren da bi Ukrajina sutra mogla da bude Istočna Azija“, rekao je japanski ambasador u Vašingtonu Šigeo Jamada.

On je sugerisao da će Kišida naglasiti podršku Japana Ukrajini u američkom Kongresu, kojem će se obratiti u četvrtak, i izložiti zašto je sukob u istočnoj Evropi bitan njegovoj zemlji, dok demokrata Bajden nastoji da promeni republikanski stav u Predstavničkom domu kako bi SAD mogle da pošalju Kijevu dodatnih 60 milijardi dolara pomoći.

Kišida je prethodno upozorio da bi rat u Evropi mogao da dovede do sukoba u istočnoj Aziji, sugerišući da prijateljski stav prema Rusiji ohrabruje Kinu.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija razmatraju uključivanje Japana u AUKUS partnerstvo, grupu pokrenutu 2021. godine koja ima za cilj da opremi Australiju podmornicama na nuklearni pogon i konvencionalno naoružanje.

Peking je osudio pakt AUKUS, za koji kaže da promoviše podele i da bi mogao dovesti do vojnog sukoba u regionu, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je iznelo prigovor na potencijalnu ulogu Japana u ovoj organizaciji.

Kišida će u Vašingtonu u četvrtak takođe učestvovati na sastanku sa Bajdenom i filipinskim predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim.

Filipinsko-kineski odnosi su više puta testirani sukobima između brodova obalske straže dve zemlje u spornom Južnom kineskom moru, podseća AP.

''Saradnja između naše tri zemlje je izuzetno važna u održavanju mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku i u odbrani slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na zakonu“, rekao je Kišida u ponedeljak pre odlaska u Vašington.

Očekuje se da će lideri u Vašingtonu razgovarati o planovima za unapređenje strukture američke vojne komande u Japanu, gde je stacionirano oko 54.000 američkih vojnika.

Poseta japanskog premijera usledila je nakon što je Bajden prošlog meseca objavio da se protivi planiranoj prodaji kompanije ''US Steel'' sa sedištem u Pitsburgu japanskoj kompaniji ''Nippon Steel'', istakavši da SAD treba da ''održe jake američke čeličane" u kojima rade američki radnici.

Nippon Steel je u decembru objavio da planira da kupi US Steel za 14,1 milijardu dolara u gotovini, što je izazvalo zabrinutost oko toga šta bi transakcija mogla značiti za sindikalne radnike, lance snabdevanja i nacionalnu bezbednost SAD.

Kišida će u četvrtak prisustovati sednici američkog kongresa, dok su premijer i njegova supruga Juko kratko boravili u Beloj kući u utorak pre zvaničnog početka posete i formalne državne večere kojom će se proslaviti partnerstvo dve zemlje.

Kišida je peti svetski lider za koga će Bajden upriličiti zvaničnu večeru otkako je preuzeo dužnost 2021, a večeri će prisustovati oko 200 zvanica.

Iz Bele kuće je saopšteno da je prva dama SAD DŽil Bajden za muzički deo večeri odabrala umetnika Sajmona, čiji su poštovaoci i prva dama i japanski premijer.