3. maj 2024 16:09

Premijer Gruzije optužio bivšu američku ambasadorku da podržava revolucinare

Izvor: TANJUG

Foto: dpa via AP/Kay Nietfeld

TBILISI - Gruzijski premijer Irakli Kobahidze optužio je bivšu ambasadorku SAD u Tbilisiju Keli Degnan da podržava revolucionarne procese u zemlji u periodu između 2020. i 2023. godine.

On je to rekao prilikom telefonskog razgovora sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom.

''Razgovarao sam sa Derekom Šoleom i izrazio svoje iskreno razočarenje zbog dva pokušaja revolucije između 2020. i 2023, koje je podržala bivša američka ambasadorka, kao i pokušaje koji su izvedeni preko nevladinih organizacija koje se finansiraju iz spoljnih izvora", napisao je Kobahidze na platformi X.

Pored toga, rekao je da ''lažne izjave zvaničnika američkog Stejt departmenta o zakonu o transparentnosti i uličnim skupovima” podsećaju na slične izjave Degnan od 2020. do 2023, prenosi TASS.

Prema Kobahidzeu, akcije Degan su imale za cilj da promovišu nasilje od strane interesnih grupa koje finansiraju strane grupe u želji da podrže revolucionarne procese.

Gruzijski premijer je takođe napomenuo Šoleu da je potreban poseban napor da se ponovo pokrenu odnosi dve zemlje, što je ''nemoguće bez fer i poštenog pristupa".

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije u četvrtak je potvrdilo da je Kobahidze odbio da poseti Sjedinjene Američke Države, nakon što je američka strana postavila uslov da se u parlamentu obustavi rasprava o nacrtu zakona "O transparentnosti stranog uticaja".

Gruzijski parlament usvojio je u sredu u drugom čitanju predloga zakona "O transparentnosti stranog uticaja", kojem su se protivili predsednica Salome Zurabičvili, opozicija i zapadne diplomate, koji ga vide kao prepreku za integraciju Gruzije u Evropsku uniju.

Lideri vladajuće partije Gruzijski san tvrde da je zakon potreban da bi zapadno finansiranje nekih nevladinih organizacija postalo transparentno, jer se, kako navode, u nekim slučajevima zapadni novac koristi za planiranje revolucija u zemlji.

Ranije je Kobahidze više puta govorio o dva pokušaja organizovanja revolucija u Gruziji preko nevladinih organizacija koje finansiraju strane grupe.

Prema rečima gruzijskog premijera, tokom parlamentarnih izbora 2020. godine, jedna od organizacija je falsifikovala rezultate ručnog prebrojavanja glasova i optužila Centralnu izbornu komisiju za netačne podatke, koje je opozicija kasnije iskoristila po unapred planiranom scenariju da pokušaju da izvedu revoluciju 2021.

Kako tvrdi, nevladine organizacije us 2022, nakon što Evropska unija nije dala Gruziji status kandidata za članstvo u EU, pozvale vladu na ostavku, što je bio pokušaj revolucionarnog scenarija sa njihove strane.