4. maj 2024 11:06

Poljska osudila ruske sajber napade, navela da je i ona bila meta napada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poljska osudila ruske sajber napade, navela da je i ona bila meta napada

Foto: Shutterstock.com/Alexander Geiger, ilustracija

VARŠAVA - Poljska je danas osudila navodne sajber napade ruske grupe pod nazivom APT28 na Nemačku i Češku, rekavši da je i ona bila meta napada.

Poljska izražava solidarnost sa Nemačkom i Češkom u svetlu sajber napada na njihove demokratske institucije i političke stranke, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.

"Poljska, koja je takođe, jedna od meta napada APT 28, najoštrije osuđuje ponovljene, neprihvatljive i štetne aktivnosti koje u sajber prostoru sprovode ruski subjekti“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju nisu navedeni detalji o napadu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je u petak tokom posete Australiji da su ruski državni hakeri napali Nemačku u sajber prostoru.

SPD je u junu 2023. objavio da su imejl nalozi izvršnog direktora SPD prethodno bili meta sajber napada u januaru, preneo je Velt.

Iz stranke je tada saopšteno da je to omogućeno bezbednosnim propustom u softverskoj kompaniji Majkrosoft koji je još uvek bio nepoznat u vreme navodnog napada.

Potparolka SPD je napomenula da postoji mogućnost da je došlo do odliva podataka tokom ruskog napada.

''Danas možemo jasno pripisati ovaj prošlogodišnji napad grupi APT28, koju kontroliše ruska tajna služba GRU. Ovo je potpuno neprihvatljivo i neće proći bez posledica'', poručila je Berbok.

Prema podacima nemačke Kancelarije za zaštitu ustava, grupa APT28 je aktivna širom sveta, pre svega u oblasti sajber špijunaže, najmanje od 2004. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Češke saopštilo je juče da su češke institucije na meti ruskih sajber napada od prošle godine.

U saopštenju je navedeno da je grupa APT28, navodno povezana s ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU, iskoristila propuste u programu Majkrosoft autluk.

''Češka, zajedno sa Nemačkom, EU i NATO, oštro osuđuje aktivnosti ruskog državnog aktera APT28, koji je dirigovao dugoročnu kampanju sajber špijunaže u evropskim zemljama'', navedeno je iz Ministarstva.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova nije saopštilo koje institucije u zemlji su se našle na meti ruskih hakera.