5. maj 2024 17:34

SAD: Spor tajkuna i lokalnih stanovnika, oko ranča podigao ogradu dugu 32 km

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Spor tajkuna i lokalnih stanovnika, oko ranča podigao ogradu dugu 32 km

Foto: shutterstock.com - Myskina6

DENVER - Sin naftnog tajkuna iz američke države Teksas u sukobu je sa potomcima prvih doseljenika u SAD, nakon što je podigao ogradu od bodljikave žice dugu 32 kilometra, u želji da im onemogući pristup na svoj ranč vredan 105 miliona dolara.

Vilijam Harison (37), kupio je 2017. godine 35.612 hektara zemljišta nazvanog Ranč Sijelo Vista, koji se proteže kroz San Luis dolinu u Koloradu.

Stotine lokalnih stanovnika, potomaka meksičkih i španskih doseljenika, tvrde da imaju pravo na legalan pristup imanju po ugovoru iz 1844. godine koji im omogućava ispašu stoke, lov i seču drva, prenosi Kolorado san.

Harison je, međutim, nakon što je kupio imanje, počeo izgradnju tri metara visoke ograde od bodljikave žice, tvrdeći da je ona neophodna kako bi držao svoje stado bizona i sprečavao upad uljeza.

Lokalni stanovnici tvrde da je ograda poput zatvorskog dvorišta i da razdvaja jelene od svojih mladunaca i uništava sistem navodnjavanja.

Od kada je Harison kupio zemlju, lokalni stanovnici vode seriju sudskih sporova o pravima pristupa i korišćenja.

On je izgradio 32 kilometra ograde pre nego što je okružni sud, na zahtev stanovnika, naredio moratorijum od godinu dana na izgradnju ograde.

Zabrana ističe u septembru, a suđenje je zakazano za jesen kako bi se odlučilo da li će postojeća ograda morati da bude srušena.

Neimenovani građanin, koji tvrdi da ima legalan pristup zemlji kao potomak prvih doseljenika, izjavio je da mu je bilo zaprećeno kaznom od 100.000 dolara nakon što je sa suprugom ušao na zemljište.