8. maj 2024 19:09

Otkazana Parada ponosa u Tel Avivu iz solidarnosti sa taocima u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otkazana Parada ponosa u Tel Avivu iz solidarnosti sa taocima u Gazi

Foto: AP Photo, File/Sakchai Lalit

TEL AVIV - U Tel Avivu neće biti održana godišnja Parada ponosa narednog meseca iz solidarnosti sa jevrejskim taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra, saopštio je danas gradonačelnik izraelske prestonice Ron Huldaj.

''Ovo nije vreme za proslave. 132 naša sina i ćerke su još taoci u Gazi, krugovi ožalošćenih nastavljaju da se šire, a živimo u nekim od najgorih dana za državu Izrael'', poručio je on na platformi X.

Umesto redovne parade, Huldai je rekao da su Tel Aviv i LGBTQ organizacije odlučile da održe miting za „ponos, nadu i slobodu“.

''Tel Aviv je dom LGBTQ+ zajednice. Uvek je bio i biće“, rekao je Huldaj.

On je naglasio da će budžet koji je bio namenjen za paradu umesto toga biti dat opštinskom centru LGBTQ zajednice.

Parada u Tel Avivu, koja obično privlači desetine hiljada lokalnih stanovnika i mnoge iz celog sveta, smatra se vrhuncem gradskog godišnjeg kalendara u poslednjih 25 godina, sa masovnim uličnim svečanostima koje slave izraelsku LGBTK zajednicu, prenosi Tajms of Izrael.

U Jerusalimu, organizatori su najavili da će Marš ponosa i tolerancije biti održan 30. maja tradicionalnom rutom parade, navodeći da će događaj biti deo borbe za povratak talaca.

Jerusalimska organizacija koja organizuje marš napominje da je godišnji događaj već imao karakter protesta, obeležen pozivima na toleranciju, nadu, zajedničku snagu i optimizam.

Obično manja od događaja u Tel Avivu, ovogodišnja parada u Jerusalimu biće demonstracija cele LGBTQ zajednice u Izraelu.

Tajms of Izrael navodi da se u Pojasu Gaze još uvek nalazi 128 talaca, za neke od kojih se smatra da su mrtvi.