11. maj 2024 23:28

Više od 520 tela pronađeno u sedam masovnih grobnica u bolnicama u Gazi; Kairo odbio da sarađuje s Izraelom u Rafi

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Leo Correa

GAZA - Više od 520 tela pronađeno je u sedam masovnih grobnica u bolnicama u Pojasu Gaze, a ispitivanjem ekshumiranih tela je ustanovljeno da najveći broj pripada pacijentima koji su bili lišeni zdravstvene zaštite, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u okupiranoj palestinskoj enklavi.

"Pronašli smo 80 tela samo u tri masovne grobnice u dvorištima medicinskog kompleksa Al-Šifa i još desetine na bolničkim odelenjima", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Anadolija.

Izrael je pokrenuo kopneni rat u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.

Od tada je u izraelskim napadima ubijeno skoro 35.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece i izazvana je humanitarna katastrofa.

Egipatski izvor: Kairo odbio da sarađuje s Izraelom na prelazu Rafa

Egipat je odbio da sa Izraelom koordinira ulazak pomoći u Gazu preko prelaska Rafa zbog izraelske ''neprihvatljive eskalacije“, izvestila je danas egipatska državna televizija Alkahera njuz, pozivajući se na neimenovanog egipatskog visokog zvaničnika.

Egipatski zvaničnik je takođe rekao da Kairo smatra Izrael odgovornim za pogoršanje situacije u Pojasu Gaze.

Ranije ove nedelje, izraelske snage zauzele su prelaz Rafa na granici sa Egiptom zbog navodnog krijumčarenja oružja. Izraelski izvori rekli su za Kanal 12 da Tel Aviv cilja da nastavi distribuciju pomoći, ali da to ne može da učini bez saradnje Egipta.

Kako se navodi, izraelski zvaničnici strahuju da će egipatsko odbijanje pojačati međunarodni pritisak na Izrael i naštetiti operacijama u Rafi, prenosi Tajms of Izrael. 

IDF: Izraelske snage gađaju ciljeve Hamasa u Džabaliji

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da izvodi udare i deluje protiv ciljeva militantne grupe Hamas u Džabaliji na severu Gaze. Vojska je navela da će uskoro dati više detalja o ovoj operaciji, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je jutros izdala upozorenje za evakuaciju za to područje, uoči planirane vojne operacije. Izraelske odbrambene snage su ranije saopštile da su identifikovale pokušaje Hamasa da se pregrupiše u Džabaliji.

IDF procenjuje da se u zoni evakuacije nalazi između 100.000 i 150.000 Palestinaca.

Šolc: Izraelska ofanziva na Rafu ''neodgovorna'', dovešće do masovne smrti

Izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu, u južnom Pojasu Gaze, bila bi neodgovorna i dovela do masovne smrti civila, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

''Smatramo da bi ofanziva na Rafu bila neodgovorna. Ne verujemo da postoji način da se izbegne smrt nedužnih civila'', rekao je Šolc na događaju koji je organizovala nemačka novinska grupa RND.

Šolc je dodao da je ovo rekao i izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, prenosi Rojters. 

Uprkos upozorenju SAD i humanitarnih grupa, Izrael je saopštio da će nastaviti s planiranim kopnenim napadom na Rafu, u kojoj se nalazi oko 1,4 miliona ljudi. 

Nove demonstracije u Izraelu, zahteva se povratak talaca

Hiljade Izraelaca danas je izašlo na demonstracije zahtevajući da vlada premijera Benjamina Netanijahua da učini više u obezbeđivanju povratka talaca iz Pojasa Gaze.

Članovi porodica zatočenika pridružili su se protestima u Tel Avivu, noseći slike talaca koje još uvek drži Hamas, prenosi Rojters.

Govornici su se osvrnuli na snimak koji je u petak objavio Hamas, tvrdeći da je talac Nadav Poplevel poginuo tokom izraelskih vazdušnih napada.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu, pre nego što ih je policija uklonila. Najmanje troje učesnika protesta je uhapšeno.

Gaza: Hamas potvrdio da je preminuo još jedan talac

Palestinska grupa Hamas saopštila je danas da je preminuo još jedan od talaca otetih tokom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Hamas je objavio video snimak u kojem se navodi da je Nadav Poplevel, koji je bio otet iz južne izraelske zajednice Kibuc Nirima, preminuo nakon što je ranjen u izraelskom vazdušnom udaru na Pojas Gaze, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) nije odmah komentarisala najnoviji video palestinske militantne grupe, ali prethodne Hamasove video poruke sa taocima nazvala je "psihološkim terorom".

IDF je takođe negirala neke od prethodnih optužbi Hamasa u kojima se za smrt talaca odgovornost pripisuje izraelskim napadima. 

Zvaničnik Hamasa: Mi želimo pravi sporazum, ali Netanijahu želi nastavak rata

Hamas želi smirenost i pravi sporazum o prekidu vatre u Gazi, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi da se rat nastavi, izjavio je visoki zvaničnik Hamasa Halil al Haja.

"Hamas nije suspendovao niti se povukao iz pregovora o (primirju), okupacija se okrenula protiv predloga posrednika", rekao je u petak Al Haja za televiziju Al Arabi, preneo je Rojters.

Palestinska militantna grupa saopštila je ranije u petak da su se napori da se pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze vratili na početak nakon što je Izrael odbio predlog međunarodnih posrednika.

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za Rojtes.

Najmanje 32 Palestinca poginula,desetine ranjene u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 32 osobe su poginule, a na desetine ih je povređeno rano jutros u izraelskim raketnim i artiljerijskom napadima širom Pojasa Gaze.

Najmanje 24 Palestinca su poginula u izraelskim napadima na nekoliko oblasti u centralnom Pojasu Gaze, a najmanje sedmoro je ubijeno u napadu na Džabaliju, severno od grada Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA. 

Agencija navodi da pod ruševinama kuća ima zatrpanih tela.

Ističe se da su izraelske snage bombardovale kvart Al-Salam u Rafi na jugu Pojasa Gaze i blizinu prelaza Rafa.

Tela najmanje 30 ubijenih Palestinaca dovezena u bolnicu Al-Aksa

Tela najmanje 30 ubijenih Palestinaca dovezena su danas u bolnicu Al-Aksa u Deir el-Balahu, javlja Al Džazira.

Među žrtvama su mnogi stariji ljudi, deca i žene, uključujući i neke osobe koje nisu identifikovane.

Service Photo Gallery

Njihova tela su poređana na zemlji, a među poginulima je najmanje petoro dece.

Rođaci žrtava su naveli da su njihovi najmiliji poginuli kada su njihovi domovi napadnuti tokom noći bez prethodnog upozorenja.

Izrael pozvao Palestince iz centralnog dela Rafe da se evakuišu

Izraelska vojska pozvala je jutros stanovnike naselja u centralnom delu grada Rafe na jugu Pojasa Gaze da se evakuišu dok nastavlja  operaciju protiv Hamasa u tom gradu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adrae objavio je na platformi X listu novih zona u Rafi iz kojih treba da se evakuišu Palestinci.

Service Photo Gallery

Civili se pozivaju da se evakuišu u proširenu humanitarnu zonu u oblastima Al-Mavasija i Kan Junisa.

Adrae je upozorio Palestince da se ne kreću ka izraelskoj granici, preneo je Tajms of Izrael. 

Francuska pozvala Izrael da bez odlaganja zaustavi vojnu operaciju u Rafi

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je Izrael da "bez odlaganja" zaustavi vojnu operaciju u Rafi na jugu Pojasa Gaze i da "učini sve što je moguće" da osigura zaštitu civila.

Ministarstvo je u saopštenju objavljenom u petak pozvalo Izrael da "odmah ponovo otvori prelaz Rafa prema Egiptu", koji je izraelska vojska zauzela, prenosi BFM TV.

Francusko ministarstvo je istaklo da je otvaranje prelaza Rafa neophodno radi dostavljanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i omogućavanja najugroženijima da napuste Pojas Gaze.

Pariz je izrazio žaljenje zbog pokretanja vojne operacije izraelske vojske u Rafi i pozvao izraelske vlasti da "učine sve što je moguće da osiguraju zaštitu civila i garantuju pristup humanitarnoj pomoći, u skladu sa međunarodnim pravom".

Egipat: Ambasador Šestović dočekao avion sa humanitarnom pomoći Srbije za Gazu

Ambasador Srbije u Kairu Miroslav Šestović danas je u Egiptu dočekao drugi avion iz Srbije koji je dovezao humanitarnu pomoć upućenu palestinskom narodu, objavljeno je na nalogu X Ministarstva spoljnih poslova.

Prvi avion humanitarne pomoći koji je Srbija uputila Gazi sleteo je juče na Sinaj.

Šestović je naveo da je Ariš jedino mesto gde se u ovom trenutku prikuplja pomoć za stanovnike Pojasa Gaze i istakao da u ovom trenutku oko 7.000 kamiona čeka na ulazak u Rafu da isporuči pomoć Gazi.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon obišla granični prelaz Rafa

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon započela je danas svoju turneju po Bliskom Istoku posetom graničnom prelazu Rafa u Egiptu, ključnom graničnom prelazu za dopremanje humanitarne pomoći Palestincima u okupiranom Pojasu Gaze.

Ona je pozvala da se granični prelaz, koji je preuzela izraelska vojska, ponovo otvori, prenosi agencija STA.

"Situacija u Pojasu Gaze je užasna s obzirom na to da je granični prelaz zatvoren već četiri dana zbog izraelske vojne operacije. Kamioni praktično stoje, ljudi ne mogu koristiti granični prelaz, a humanitarna situacija se sve više pogoršava", rekla Fajonova ističući potrebu za pojačanim dostavama humanitarne pomoći.

Ona je naglasila važnost otvaranja graničnog prelaza Rafa i ponovo pozvala izraelske vlasti da obustave svoju vojnu operaciju u gradu Rafa. Upozorila je na glad u okupiranoj palelstinskoj enklavi i snažno osudila nasilna preseljenja Palestinaca, ističući da predstavljaju kršenje humanitarnog prava.

"Ove nedelje je Slovenija pokrenula postupke za priznavanje Palestine, uz nadu da će se postići održivo primirje i da će palestinske vlasti biti dovoljno osnažene da samostalno kontrolišu situaciju u Pojasu Gaze", rekla Tanja Fajon.

UAE odbijaju da budu uvučeni u plan koji predviđa izraelsko prisustvo u Gazi

Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da Abu Dabi odbija da bude, kako je naveo, "uvučen u bilo koji plan" koji ima za cilj da obezbedi pokriće za izraelsko prisustvo u Pojasu Gaze.

Al Nahjan je na platformi X kritikovao izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da bi UAE mogli da učestvuju u pomaganju budućoj vladi u Gazi nakon rata. 

Al Nahjan je osudio tu Netanijahuovu izjavu, navodeći da su UAE spremni da podrže palestinsku vladu koja je ispunila nade i težnje palestinskog naroda, što uključuje, kako je istakao, stvaranje nezavisne države. 

Netanijahu je rekao ove sedmice da bi UAE, Saudijska Arabija i druge zemlje  mogle da pomognu civilnoj vladi u Pojasu Gaze nakon rata.

SAD: Izrael je prilikom upotrebe američkog oružja u Gazi možda prekršio pravo

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je u petak da je Izrael, prilikom upotrebe američkog oružja tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze, možda prekršio međunarodno humanitarno pravo. 

Administracija je, međutim, navela da zbog "haosa rata" u Pojasu Gaze nije mogla da proveri specifične primere situacija kada je upotrebom američkog oružja eventualno prekršeno međunarodno pravo, tako da nije mogla da iznese definitivnu procenu tog pitanja, preneo je Glas Amerike.

Procene su iznete u izveštaju Stejt departmenta Kongresu koji je obavezan na osnovu novog Memoranduma o nacionalnoj bezbednosti (NSM) koji je Bajden objavio početkom februara.

Memorandumom se od zemalja koje dobijaju američku vojnu pomoć traži da pruže "kredibilna i pouzdana" uveravanja da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Propalestinski demonstranti upali na Sajam knjiga u Torinu

Oko sto propalestinskih demonstranata danas je probilo barijere na Sajmu knjiga u Torinu, uzvikujući ''Spasimo Gazu'' i ''Svi pogledi su na Rafi: Blokirajmo sve'' dok su nosili palestinske zastave.

Policija je potisnula većinu demonstranata koji su pokušali da uđu unutra, prenosi portal Italy24. Posle višečasovnih pregovora, predsednik sajma Silvio Vijale je pustio delegaciju od pet ljudi unutra da iznesu svoje stavove.

Predsednik Taiba džamije Brahim Baja zatražio je od direktorke Analene Benini da zauzme stav, navodeći da ona ''ne može da ćuti pred genocidom nad Palestincima“.

Italijanski karikaturista Zerokalkare pridružio se demonstrantima i poručio da kultura ne može da zatvori oči i ignoriše istoriju.

''Od nas koji smo svedoci onoga šta se dešava u Palestini dugo će se tražiti da objasnimo zašto nismo zaustavili masakr'', rekao je Zerokalkare.